VANAVOND EVEN OP DE THEREMIN GESPEELD!!!!

Vanavond ben ik met de vriend die ik het langst ken (40 jaar!!)  naar het Muziekgebouw aan het IJ geweest: het Metropole-orkest speelde muziek die speciaal gemaakt was bij een film uit 1924 van Russische makelij. Een komisch bedoelde film over een Amerikaan, mr. West, die als journalist Moskou bezocht in de begintijd van de Bolsjewieken. Door Russen gemaakt: het verkeerde beeld van de Amerikaan van de Bolsjewieken werd in het begin karikaturaal bevestigd waarna aan het einde de ECHTE Bolsjewieken getoond werden, pure propaganda dus. Weergaloze knulligheid, maar het orkest speelde prachtig de hedendaagse jaren twintig muziek.

Een klein doch erg aan mij besteed onderdeel van de muziek bestond uit de klanken van een Theremin, bespeeld door Fay Lovsky. Ik heb er ooit aan gedacht zo’n ding te kopen, maar omdat ik al zingende zaag speelde vond ik dat wel een beetje veel van hetzelfde soort. Maar ik vind het een fantastisch, bijna magisch apparaat. We zaten vlak voor het podium en zo durfde ik vanuit mijn enthousiasme Fay Lovsky na afloop te vragen of ik even op de Theremin mocht spelen, ze was nog vóór op het podium waar het apparaat stond, en het mocht. MIJN AVOND KON NIET MEER STUK!!! Het is een hele gewaarwording klanken voort te brengen door alleen maar met je hand dichtbij een antenne te bewegen of er verder van af. Het is niet alleen een magisch instrument, maar als je het levensverhaal van Theremin kent is het helemaal een mythisch ding, ik was verguld.

Die Theremin was een briljante Rus die naar Amerika emigreerde, dáár als ik het goed heb o.a. die Theremin uitvond, ontvoerd is door de Russen en teruggebracht naar Rusland waar hij voor de geheime dienst moest werken, daarna muziekscholen heeft opgericht waar hij o.a. de Theremin als instrument liet “onderwijzen”. O.a. in de jaren ’20, dus vandaar dat hij bij dit stuk gebruikt werd. Uit het hoofd schrijf ik dit, dus de volgorde klopt misschien niet, maar geen tijd om te googelen. 

Wat dat met de foto te maken heeft: ik wil een nummer plaatsen waarin ik de zingende zaag speel, n.l. “Ben Je Eenzaam Vannacht“, en die foto past daar wel bij vond ik, deze week genomen. Ik weet niet of het nog zo snel lukt, maar anders kun je in de links hiernaast het door mij gezongen en gezaagde nummer “NACHTVLINDER” vinden.

Het is gelukt, al was het de bedoeling dat je op de foto zou kunnen klikken om het te horen en dat kan dus niet, alleen op de titel klikken en dan krijg je zo’n suf schuifje , wel met de muziek.

GROETEN

René

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op VANAVOND EVEN OP DE THEREMIN GESPEELD!!!!

 1. Maria schreef:

  Met een i-phone had je meteen kunnen googelen :-)
  Een knipoog van je muziekgebouw-buurvrouw.

 2. Blewbird schreef:

  Ah, Good Vibrations!

 3. renelouman schreef:

  Ik vroeg of ze dat wilde laten horen, en dat deed ze( één keer het riedeltje), goed he!!!!!!!!

 4. Jan de Stripman schreef:

  Erg mooi ! Van de zaag kreeg ik kippenvel (dat is een gunstig teken) en de rest van de familie was ook onder de indruk…;o)

 5. renelouman schreef:

  Jan: ik speel alleen vrij consequent te hoog, dat deed ik niet altijd, maar wel tijdens de opname, misschien kreeg je daar kippenvel van (of is het kippevel)?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *