BUCHENWALD: TEKENINGEN VAN HENRI PIECK

Nooit geweten dat ze bestonden totdat een collega ze me zondag ter inzage gaf:  ( reproducties van) tekeningen gemaakt door Henri Pieck tijdens diens verblijf in de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskamp Buchenwald.

Aangrijpende tekeningen van de broer van Anton Pieck. Hij was opgepakt door de Duitsers omdat hij in het verzet zat. Voor de oorlog was hij spion voor de Russen geweest, communist als hij was. Dat werd pas ver na WO II bekend overigens. Zijn verzetsdaden stonden vooral in verband met het vervaardigen van de communistische verzetskranten De Waarheid en De Vonk, hij was n.l. graficus. Ze werden in zijn atelier gestencild.

Als je zijn naam opgoogelt kun je alles over hem vinden, ook al zijn tekeningen. De uitgave ervan vond meteen in 1945 plaats, dat is ook de uitgave die ik onder ogen kreeg en waarvan ik een paar bladzijden heb gefotografeerd.

Groeten

René


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

10 reacties op BUCHENWALD: TEKENINGEN VAN HENRI PIECK

 1. renelouman schreef:

  Ik had dat al gezien hoewel ik er niet ben gaan kijken, maar toch bedankt.

 2. Lisette Verhaaff schreef:

  Noem het toeval of niet,maar onlangs vonden wij bij spullen van onze overleden ouders een map met “7 origineele kleurenlitho’s van beelden uit het concentratiekamp BUCHENWALD” van Henri Pieck. Uitgeverij Het Centrum Den Haag. Wie weet wat we hier het beste mee kunnen doen?
  Vast dank. Ik ben benieuwd.

  • Gert Jan schreef:

   Hoi Lisette,

   Ik kom ook tuusen de spullen van mijn ouders zo’n set tegen. Ben jij nog iets wijzer geworden en wat heb je er uiteindelijk mee gedaan?

   Groet Gert Jan

 3. renelouman schreef:

  Lisette; nou zeg…!! je kunt veel op internet vinden hierover maar je zou b.v. met het NIOD of met het Joods Historisch Museum contact op kunnen nemen voor suggesties.

 4. Blewbird schreef:

  Aangrijpende tekeningen!

 5. renelouman schreef:

  Dat je het kán als je zelf in die situatie zit vind ik al bizonder, maar ze zijn ook nog eens ontzettend goed vind ik, en aangrijpend inderdaad zeker.

 6. L@dyLღ√Ƹ schreef:

  Indrukwekkend die tekeningen, prachtig werk, ondanks het onderwerp, ik ga zeker online kijken, wat ik nog meer kan vinden, dank hiervoor. Lieve groet,
  L@dyLღ√Ƹ

 7. Max Dohle schreef:

  De map met originele kleurenlitho’s van Buchenwald heb ik ook in mijn bezit. Ik ben een beetje laat met reageren, maar ik vond de map pas onlangs terug op zolder. Wie belangstelling heeft kan de map kopen. maxdohle@casema.nl

 8. Martina schreef:

  ik heb een set. wie interesse heeft kan zich melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *