WIR HABEN ES NICHT GEWUSST: ZALIG KERSTFEEST

Net als veel Duitsers tijdens WO II niks wisten van het op grote schaal vergassen van joden, terwijl Duitsers het zelf hadden bedacht en uitgevoerd.

Treffender kun je geen schuld bekennen, lijkt me.

En dan nu, nu je het allemaal in je gezicht gegooid krijgt en doodzwijgen geen optie meer is, na kritiek op de manier waarop je reageert,  zeggen dat je wat empathischer had moeten zijn.

Treffender kun je je gebrek aan echt medeleven niet formuleren. 

Van de vier priesters die ik in mijn jeugd ben tegengekomen, heeft er één geprobeerd om iets met mij uit te halen.

Ik zat in de eerste klas van de middelbare school, het v.d. Putt-lyceum in Eindhoven, schooljaar 1962-1963 (achteraf bedenk ik kan het ook “62-“63 geweest zijn). Ik werd door moderator Maas, of Maassen, een priester die ons godsdienstles gaf, uitgenodigd om hem thuis te komen helpen, iets met boeken. Toen ik het mijn ouders vertelde zeiden die: waarom vraag je je bevriende klasgenootje René B. ook niet, die vindt dat vast ook leuk. Zo gezegd zo gedaan, hij werd ook uitgenodigd.

Ik was er eerder dan hij, daar in de Alard du Hamelstraat. Hij kwam naast me op de bank zitten en begon zacht op mijn bovenbeen te slaan. Ik schrok me te pletter en zie ons nog om de tafel rennen, hij achter me aan. Toen belde René B.  aan en was ik van de horreur verlost.

Op de zondag erna, of misschien wel dezelfde dag, toen ik met mijn ouders aan het wandelen was, barste ik in tranen uit. Na enig aandringen heb ik verteld wat er gebeurd was.

Mijn ouders hebben uiteindelijk, na overleg met een broer van mijn moeder, de deken van Eindhoven ingeschakeld. Ik hoorde dat allemaal pas jaren later. Hij bleef gewoon lesgeven, al was dat voor mij een ramp. Ik herinner me dat hij in de klas een keer zei: wat zit je me toch de hele tijd aan te kijken, terwijl ik me daarvan totaal niet bewust was en het waarschijnlijk ook helemaal niet deed. Nadat ik mijn einddiploma had gehaald en van school was, is hij ontslagen: vanwege iets dat hij met een ander jongetje had gedaan, verdergaand dan dat hij bij mij gekomen was. Wel ontslagen als leraar, maar ik durf te betwijfelen of hij uit zijn priesterambt is gezet. Simonis vertelt er ook niet bij wat hij met de “slechts” tien gevallen die hem ter ore zijn gekomen gedaan heeft. Ik durf te wedden dat er niet één uit zijn ambt is gezet.

Dus zeggen dat je niks wist………

Antoine Bodar wil nu de gevangenis in om te boeten voor de wandaden door de Rooms Katholieke Kerk middels haar priesters begaan.

Treffender kun je je ijdelheid en je wanstaltige onbegrip niet illustreren.

Als je het werkelijk echt begrijpt kun je die kerk beter verlaten. De prachtige boodschap van Jezus is op schandelijke wijze door die kerk geperverteerd. Het is veel en veel mooier, liefdevoller en puurder om los van dat machtsbeluste instituut contact te krijgen met het goddelijke in jezelf.

En als je dan een beetje gaat begrijpen wat de geboorte, de dood en de verrijzenis van Jezus ECHT wil zeggen, nou dan kan je toch een prachtige kerst hebben, maar dan een zinvolle, in waarheid en liefde.

Voor allen een ZALIGE KERST alvast ( ik ben er een beetje vroeg mee maar dit moest ik gewoon even kwijt).

René


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

13 reacties op WIR HABEN ES NICHT GEWUSST: ZALIG KERSTFEEST

 1. joost tibosch sr schreef:

  René, je laat toch niet kennen door die Maassen of Bodar, jij bent veel meer waard dan zij , omdat jij weet dat Jezus voor jou kiest..je weet wel in die stal voor die zgn. “zondige” herders..en toen begonnen de engelen te zingen. Als heel oude katholiek wil ik je dat nu laten voelen! Met al mijn kerstwensen. Kom op.jo!

 2. HDJ Vidajo schreef:

  Mooie boel zou dat zijn, als je als schuldige een onderknuppel de bak in kunt sturen.

 3. Christien Damman schreef:

  Dergelijk troep vaart je hele leven met je mee.

  Fijne dagen n een goed maar vooral gezond nieuwjaar.

 4. renelouman schreef:

  joost Tibosch: ik heb er later nooit last van gehad hoor, waarschijnlijk omdat het bij die klapjes op mijn bovenbeen gebleven is. Maar was het verder gegaan had dat veel meer impact gehad natuurlijk. Op dat moment wist ik niet dat dat sexueel was trouwens, ik was alleen verbijsterd dat een leraar zoiets met een leerling deed, de achtergrond van waaruit hij zo handelde was voor mij toen onbegrijpelijk en deed in feite niet eens ter zake.

  HDJ: een ECHTE opoffering voor die man zou zijn zijn leven lang verder zijn mond te houden.

  Christien: bedankt en hetzelfde toegewenst.

 5. Selma schreef:

  In het geloof zitten machtig mooie dingen
  maar kerkstructuur is de pest,
  die structuur is in eeuwen en eeuwen steeds harder, wreder, onverdraaglijker geworden, en toen hij op z’n allerhardst was, begon hij af te brokkelen, zoals in de natuur ook de hardste steen op een dag slijt, barst, breekt.
  En uit de stinkende humus van wat goed kapot is, ontstaat altijd weer fris nieuw leven, met een nieuwe kans, op een betere toekomst.

 6. renelouman schreef:

  Selma: erg mooi gezegd!! Ik ben altijd bang dat het kind met het badwater wordt weggegooid, de boodschap is geweldig, de boodschappers alleen niet, die zijn onderweg de boodschap kwijt geraakt.

 7. Jan de Stripman schreef:

  Mijn vrouw vertelde dat bij de zeer katholieke familie van haar eerste man openlijk gesproken werd over die, of die, priester die met zijn hand in je broekje zat. Iedereen wist het, maar niemand deed er echt iets aan…

 8. Reine jRagolo schreef:

  @Stripman

  Mijn ervaring is dat ontucht werd doodgezwegen bij zeer katholieke gezinnen.

  Als men wel openhartig was geweest was er eerder ingegrepen en was er niet zo’n rel 40 jaar na dato.

  Iedereen goeie feestdagen toegewenst.

 9. renelouman schreef:

  Jan: nou dat is toch idioot eigenlijk, zelfs als je rekent dat het een andere tijd was.

 10. Blewbird schreef:

  Je bent de dans ontsnapt. Wat een narigheid toch, dat reli-gedoe. Van welke richting dan ook.

 11. renelouman schreef:

  Blew: niet met je eens, ik vind de exoterische variant van religieusiteit wel zo langzamerhand echt niet meer kunnen vanwege de wereldse machtsfactor die daar zo mee verbonden is gaan worden dat de boodschap is ondergesneeuwd, maar in bijna elke godsdienst is een esoterische kant die niks met aardse macht te maken heeft en daarom essentieel is. Ik zit in de gnostieke richting en dat bevalt goed, alhoewel zelfs daar kanttekeningen te maken zijn bij de organisatie ervan, maar de gnostiek op zich, niks mis mee, zelfs erg nodig om tot bewustwording te komen, al kun je dat ook weer via andere kanalen bereiken, Buddhisme b.v.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *