DE DALAI LAMA EN VACLAV HAVEL

Toen Havel een aantal jaren al ernstig ziek was heeft de Dalai Lama met een aantal monniken een meditatieve “dienst” ( of “chant” heet dat geloof ik) aan zijn ziekbed gehouden. Dat is op een bandje opgenomen en ik heb daar een op CD opgeslagen versie van gekregen. De technische kwaliteit is slecht, maar de intensiteit niet.

Toen ik dat voor de eerste keer hoorde kon ik bijna niet geloven dat het de Dalai Lama was die voorzanger was: zo’n lage stem terwijl ik hem in mijn gedachten altijd met een hoge stem hoorde praten.

De Dalai Lama gaf toestemming om dat in de openbaarheid te brengen. Dat vind ik van Buddhisten een fantastische houding: niets alleen voor zichzelf willen houden, zoals zoveel “godsdiensten” wel doen. Ik heb daar al eens een post over gemaakt naar aanleiding van iets dat ik in Nepal meemaakte.

Hier de “chant”. Het duurt even voordat hij geladen is, soms een paar minuten, je moet er dus wat voor over hebben om het te horen (op 2 december 2014 schrijf ik:  het gaat nu meteen, misschien omdat ik een betere computer heb).

De Dalai Lama aan het ziekbed van Vaclav Havel

De foto is dit keer eens niet van mezelf maar zojuist door mij van internet geplukt.

groeten
René

PS: ik kon het verhaal uit Nepal dat ik hierboven bedoelde niet vinden, maar toen ik al die prachtige foto’s uit Nepal zag (archief november-december  2007 , hier rechts) kon ik bijna niet geloven dat ik dat allemaal echt gezien heb.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , . Bookmark de permalink.

2 reacties op DE DALAI LAMA EN VACLAV HAVEL

 1. svara schreef:

  mooi rene
  alleen effe wennen omdat het precies de stem is van Hein Braat van wie ik deze mantra heb en daar nu niet los van kom
  het kan geen vergissing zijn?
  hartelijke groet
  svara

 2. renelouman schreef:

  Nou ik heb hem gekregen op Vipassana-les en met de uitdrukkelijke bewering dat het was wat ik beschrijf. Je hoort ook het bandje enigszins, wat natuurlijk geen bewijs is. Maar ik heb geen reden om aan de authenticiteit te twijfelen.
  Ik heb hetzelfde als jij maar dan omgekeerd: ik vind die stem nu helemaal bij de Dalai Lama passen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *