THE FUTURE

Niks spectaculairs vandaag gevoeld,  al ben ik er wel de hele dag mee bezig, met het einde van de Maya kalender volgens Carl Johan Calleman dus.

Het was een dag als alle anderen, en omdat geen enkele dag op een andere lijkt was dit ook wel weer een bizondere dag. Ik ben al een hele tijd bezig met een soort zuivering van mijn omgeving: alles wat er in mijn huis staat of ligt of rond zwerft, en wat dat al een hele tijd doet zonder dat ik gebruik maak van de potentiële functie die er de oorzaak van was dat ik het mijn woning binnen liet, wil ik in principe verwijderen. Maar dat valt niet mee.

Vanochtend heb ik in mijn kamerjas, vóór het douchen en aankleden, mijn boekenkast geattaqueerd. Een stuk of 20-30 boeken eruit gehaald die ik OF niet gelezen heb terwijl ze er al jaren in staan en ik het niet meer zie gebeuren dát ik ze lees, OF niet meer zal herlezen en ook niet doelloos wil laten staan, want de boeken lagen in groten getale horizontaal op de verticaal staande boeken vanwege plaatsgebrek. Daarna gedoucht en meteen, want dan kan ik ook echt opeens geen minuut meer wachten, de hele handel naar het Waterlooplein gebracht, aan een boekhandelaar gegeven. Die was er niet, waarschijnlijk op de boekenmarkt op het Spui, maar hij werd vervangen door een volstrekt non-communicatieve Engelstalige baardmans waardoor het nog moeite kostte hem aan zijn verstand te brengen dat ik ze gratis weggaf.

Enfin, een van de boeken was van Etty Hillesum waar ik echt niet doorheen kwam. Laat ik nou vandaag bij het weggooien van andere stapels lezen dat juist zij werd aangehaald als iemand die boven het persoonlijke was uitgestegen en “HET” bereikt had. Tot overmaat van ramp bedacht ik dat ik het boek waarschijnlijk van mijn zus heb geleend. 

Verder een lens gekocht, een beetje ter completering van het bereik, ook een soort zuivering, afronding: ik heb nu van 24 tot 400 in drie stappen (drie lenzen). Nou fotografeer ik de laatste tijd bijna niet, maar dat komt wel weer. Ik heb heel lang tussen twee lenzen geaarzeld, maar vandaag zag ik plotseling een briefje waar een heel andere lens op stond, en die heb ik dus in een impuls gekocht. Ik dacht: het is een bizondere dag vandaag, het zal wel goed wezen. Ik heb er nog steeds geen spijt van, hij is werkelijk fenomenaal (hij was dan ook poepduur).

Ik heb zeker een uur op het Spui zitten eten en kijken. De sfeer was wel heel apart, een rustige, beetje vochtige gedempte herfstsfeer. Dus je zou kunnen verwachten…. maar ik zag niemand die plotseling verlicht werd.

Het valt me toch een beetje tegen dat ik niks speciaals voel vandaag, althans niet meer dan normaal. Al denk ik dat Calleman ondanks het wegblijven van de totale omslag wel gelijk heeft met zijn uitleg van de Maya-kalender, met name met zijn opvatting dat de mensheid een lineaire ontwikkeling naar bewustwording, en naar uiteindelijk HET LICHT, volgt. Zelfs  al is dat lineaire aspect, doordat sommige vermogens afzonderlijk ontwikkeld moeten worden, niet even duidelijk voor iedereen. De dag is nog niet voorbij, maar ook al gebeurt er niks spectaculairs, de ontwikkeling in die richting gaat met volle kracht in hoog tempo verder.

Groetjes

René

PS: de foto is van een dag of tien geleden op de Amstel genomen vanaf de Magere Brug.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , . Bookmark de permalink.

8 reacties op THE FUTURE

 1. Blewbird schreef:

  Je was er klaar voor, maar er gebeurde gelukkig niks. Opruimen is heerlijk, om van een nieuwe lens maar te zwijgen. Ik doe het niet (lens), want mijn AF-S DX NIKKOR 35mm f/1.8G weegt nog geen 200 gram en dat is bij het wandelen zeer welkom.

 2. renelouman schreef:

  Blewbird: heb je lekker gewandeld???

  Het is inderdaad een zware klus voor mij, dat fotograferen. En ik ben mijn lichte G11-je kwijt geraakt, dus het is nou OF zwaar OF niks, of met mijn matige Olympusje ( de pyramide van gisteren).

  Maar ik vind het leven sowieso zwaar, dus , nou ja, dat kan er ook nog wel bij.
  Ik kan het wel aan hoor, dat dan weer wel.

  • Blewbird schreef:

   Ik gebruik mijn D7000 als een soort compactcamera, kan er uren mee in mijn hand lopen, draagriem eraf, want die slingert anders maar heen en weer. Met een goede 50mm lens heb je geen groothoek, tele, zoom of macro nodig. Misschien zou ik wel een macrolensje willen hebben. Maar misschien beter van niet, omdat ik dan nog kleiner zou gaan werken.

 3. jeg synes schreef:

  In tegenstelling tot jou vind ik het leven steeds lichter worden….maar dat ligt denk ik volledig aan mezelf…:))…..hoewel ik me er natuurlijk behoorlijk van bewust ben dat het op deze wereld een nogal grote puinhoop is… en ik de Occypy beweging wel een warm hart toedraag…
  maar die Maya kalender ????!!!! wat moet die Calleman nu weer aanvoeren als verklaring, want er is vandaag niets bijzonders gebeurd dat zijn verwachting tegemoet komt…..er zal wel weer ergens een rekenfout zijn gemaakt, want onze opvatting over die kalender kan natuurlijk absoluut niet steekhoudend zijn, misschien moet dat opnieuw worden bekeken…het Maya volk heeft kennelijk een ondoorgrondelijke toekomstvoorspelling gemaakt…..dacht je ook niet….

  de foto is schitterend….je hebt hem lekker gemanipuleerd naar het onderwerp…
  enfin …op naar het licht van de toekomst!

  jeggroet

 4. Antoinette Duijsters schreef:

  Hoi Rene, mooi dat ik je nieuwe blog heb ontdekt.

 5. renelouman schreef:

  Hoi Jeg: ja paradoxaal genoeg vind ik het leven wel zwaarder maar ook lichter. Zwaarder in de dingen die op me af komen, zoals de verantwoordelijkheid voor mijn ouders (iets wat ik nooit zo gehad heb) maar ook lichter in de zin dat ik het allemaal prima kan handelen en het ook prima vind wat er gebeurt. Soms doe je uitspraken (zoals dat zwaarder worden) die wat ongenuanceerd zijn, je kan niet altijd hele verhalen schrijven. Hoewel ik eigenlijk deze week dacht: waarom ga ik niet alles opschrijven waar ik mee bezig ben en hoe ik tegen dingen aan kijk. Maar dan denk ik meteen: wie zit daar nou op te wachten. Bovendien zijn er zoveel mensen die dat doen….

  Antoinette: ik zag je in de linklijst bij Blew staan, daardoor kon ik ook andere oude vk-klanten vinden, LEVE BLEW. Ik ben zelf niet zo handig in het zoeken, bovendien een beetje lui in dat opzicht, maar ik doe het voortaan via Blew.

 6. renelouman schreef:

  Hoi Draver: thnx.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *