OCCUPY: DEMONSTRATIE NAAR DE NEDERLANDSE BANK

Eerst vergaderen, dat begon om 12.15 u. Over de aanstaande demonstratie en over geknok op vrijdagavond.

Toen toespraken en muziek. Die van Hendrik-Jan Heijn ( Oibibio??) en Hendrick Smit (foto 2, hem kende ik niet) vond ik het best. De laatste kwam toevallig naast me staan en met hem had ik gedurende het eerste deel van de tocht een heel gesprek over vooral zijn bezigheden als spreker. Heeft een website waar ik vanavond naar ga kijken: www.divineintervention.nl

Ik was me tijdens de demo constant bewust van wat ik aan het doen was, althans, er welden voortdurend vragen in mij op als: wat voor impact heeft dit nou, waarom doe ik niet mee met het roepen van leuzen waar ik het nota bene in principe wel mee eens ben, heeft dit niet juist een averechts effect in de zin dat mensen langs de kant het als een soort folkore zien,  ben ik nou aan het demonstreren of aan het fotograferen (het eerste, kwam ik tot de conclusie, vooral toen ik echte fotografen bezig zag), moet de crisis niet eerst ECHT toeslaan voordat er een hele andere geldmentaliteit ontstaat, waarom was ik vroeger ook al niet echt een demonstrant terwijl ik het zo goed vind dat mensen dit doen, wat is iedereen jong of ben ik nou oud????….. etc. etc.

Tot de Nederlandse Bank heb ik meegelopen, toen moest ik wat gaan eten, ik viel zowat van de graad: demonstreren is net zo vermoeiend als het lopen in een museum (met winkelen heb ik niet zo’n ervaring maar daar geldt waarschijnlijk hetzelfde). Grondwerkers waren trouwens voor de NB druk bezig: ik heb nog wat geginnegapt met een van de jongens aan de betonmolen (foto8).

Er werd trouwens genoeg gefotografeerd, zie de laatste foto, dus ik heb te hooi en te gras maar wat bij elkaar geraapt, de beste zo ongeveer, dat wel.

Voor meer visuele info kun je vast elders terecht.

Groetjes

René


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op OCCUPY: DEMONSTRATIE NAAR DE NEDERLANDSE BANK

 1. Blewbird schreef:

  Doe ik mee of maak ik foto’s. Een boeiend dilemma waar je goed je weg in vindt.

 2. renelouman schreef:

  Blew: maar ondertussen had ik wel het gevoel dat als ik alleen had gefotografeerd ik betere foto’s had kunnen maken. Hoewel, als ik zie wat ik gemaakt heb valt het nog mee. Misschien blijken de fotografen die steeds goede plekjes zochten, met het licht mee b.v. en van bovenaf middels verhogingen, veel mooiere te hebben gemaakt, maar ik vind het ook altijd wel een beetje een potsierlijk gedoe, zoals ik door de laatste foto kenbaar maak.

 3. Johan HvD schreef:

  Alle beelden zijn mooi en hebben ook allemaal wel iets te vertellen.
  Daarbij, om foto’s te maken waarbij je zelf onderdeel bent van het geheel, dan is dat wel moeilijker. Ik heb dat één keer gedaan in Den Haag in 1978 tijdens een demonstratie.
  Eén foto werd het en daar bleef het bij. En ook nog niet van de mensen maar van een beeld…
  Daarna heb ik het nooit meer foto’s gemaakt bij dergelijke bijeenkomsten. Het is me te moeilijk. :-(

 4. mirosjabin schreef:

  @ René, ik weet het niet. Ik heb weinig vertrouwen in de onbevangenheid van het hele gebeuren.
  In 1998, 2000 en 2001 liep ik mee in verschillende demonstraties van een gelijk kaliber in Amsterdam.
  We wierpen PC’s kapot voor het kantoor van IBM en besmeurden deze met tomatenketchup, we sloegen modelstraaljagers stuk voor het ruimte- en luchtvaartlaboratorium en we executeerden (voor nep) een Baskische terrorist op het Leideseplein.
  De kinderen stonden erbij en keken ernaar.
  In 2001 was ik in Vancouver en sprak er de demonstanten uit Seattle. Ze hadden de kapitalisten een lesje geleerd zeiden ze….
  De wereld is er sindsdien geen haar beter op geworden.
  En wij ook niet.

 5. renelouman schreef:

  Johan: het is een soort dubbelconcentratie. Maar ja, mijn blog heet niet voor niets: dagboek van een fotogek, meestal ben ik gewoon betrokken bij het onderwerp.

 6. renelouman schreef:

  mirosjabin: geweld vind ik niks, en dat is hier ook niet aan de orde. Maar ik vind wel dat dingen luid en duidelijk gezegd moeten worden, al haalt het ogenschijnlijk niks uit: de sferen in een maatschappij veranderen in de loop der tijd absoluut, al kijk je alleen maar naar b.v. de manier waarop tegen het milieu aangekeken wordt, dat is echt heel veel veranderd in 20 jaar tijd. En dat begon ook met een paar natuurfreaks ( beetje kort door de bocht, maar je begrijpt wat ik bedoel).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *