DE GROENE FLITS VAN DE ZON!!!

Ik had er wel eens van gehoord, maar dit was geen flits, al duurde het wel kort.  Ik zag dit door de lens toen ik het laatste restje zon afgelopen donderdag in Zandvoort  fotografeerde. Toen ik meteen gewoon, dus niet door de lens, naar de zon keek was het weg, zodat ik dacht dat het misschien wel een verschijnsel was dat meer met de lens te maken had dan met de zon. B.v. licht van de zijkant met een bepaald effect: ik gebruik nooit zonnekapjes, dus misschien kwam het daardoor.

Maar ondertussen heb ik het op internet opgezocht, en het blijkt een redelijk zeldzaam verschijnsel  te zijn dat maar een of twee seconden duurt en bekend staat als de groene flits, ook al zijn het vlekken. Het wordt veroorzaakt door de breking van het zonlicht door de dampkring van de aarde.

Erg goed staat hij er niet op, ik heb hem weliswaar met mijn nieuwe camera gefotografeerd, maar nog met een oude half-frame telelens. Toch is hij enigszins te zien. De eerste foto is al behoorlijk uitvergroot, maar op de tweede heb ik hem zo groot gemaakt dat je alleen de zon ziet. De groene vlekken zijn duidelijk te zien.

En dat krijg je dan zomaar op een presenteerblaadje aangeboden, zonder dat je naar iets op zoek bent.

Toen ik het vandaag aan een dame van mijn werk vertelde, van oorsprong Iers, zei ze dat ze dat regelmatig in Ierland had gezien, soms zelfs een blauwe flits, maar dan ook echt een flits. Ze vertelde dat ze in west-Ierland opgegroeid was in een huis met uitzicht over de Atlantische oceaan, dus vandaar!!!

groeten

rene


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

5 reacties op DE GROENE FLITS VAN DE ZON!!!

 1. Blewbird schreef:

  Heel bijzonder. Nog nooit gezien. Als je niks zoekt, vind je meer 😉

 2. svara schreef:

  jeemig dat is apart!! nooit gezien
  en fijn dat je daar dan zo’n blij gevoel van krijgt!!

  ik had het ook in Frankrijk dat ik een bijzondere lucht zag.
  maakte een heleboel foto’s ik ben benieuwd of jij weet wat voor een verschijnsel dat is.
  zou je eens op mijn blog willen kijken?
  http://svaragedichten.wordpress.com/2011/08/22/vooruit-uit-het-zicht/
  het is de derde foto.
  moet je je voorstellen dat de zon rechts achter de bomen stond en dat oranje licht wat soms heel fel en dan straalde er die hele lange ‘witte’ lichtlijn naar links
  het kan natuurlijk ook dat het heel gewoon is maar ik vond het zooooo bijzonder er kon er maar niet los van komen.
  en ik heb maar een simpele camera…
  groetjes

 3. renelouman schreef:

  svara: het zijn prachtige foto’s, hoe dan ook. Maar die gekleurde vlek zie je redelijk vaak.

  Blewbird: als jij het nooit gezien hebt moet het wel een zeldzaam verschijnsel zijn, want jij komt wel tien keer zo vaak langs de zee als ik. Hoewel ik misschien relatief vaker de zon zie ondergaan omdat ik van IJmuiden naar Zandvoort loop en dan meestal laat aankom.

 4. svara schreef:

  dank je Rene!
  voor mij wat het de eerste keer en kon het niet geloven omdat de zon een stuk verderop zichtbaar was.
  groet

 5. Hanneke schreef:

  heel apart! nog nooit gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *