VLIEG MEE MET DE VLEUGELBOOT NAAR VELSEN

Vanuit Amsterdam een krap half uurtje. Vrijdag weer gedaan: de foto’s zijn van de linkerkant van het Noordzeekanaal, in volgorde, dus je krijgt een goed beeld van wat je onderweg ziet. Ik moest ze behoorlijk bewerken, maar ze zijn uiteindelijk toch wel toonbaar geworden. De boot rijst scheef op uit het water, zoals je aan de ramen kunt zien. Door het laten zien van die ramen krijg je trouwens een beetje het effect van oude dia’s, had ik dat niet gedaan zouden de foto’s te slecht zijn geweest.

De eerste twee zijn nog van de stad, dan o.a. de Amerikahaven en de Ceres-terminal, een zeilboot voor de kunstmatige ski-baan en het kerkje van Driehuis-Westerveld of oud-Velsen. Dat laatste moet ik nog uitzoeken, want ik wil het weten omdat ik in de eerste ben gedoopt en me uit de tweede heb moeten laten uitschrijven. In ieder geval ben ik op een paar honderd meter ervandaan geboren, ongeveer waar de huizen staan van de laatste foto, dat is vlakbij waar de vleugelboot aanmeert: Stationstraat 9, maar dat adres bestaat niet meer.

In een IJmuiderstrandtent raakte ik in gesprek met een oud echtpaar uit IJmuiden. Haar vader had nog een kuiperij in de haven gehad. Ze moesten in de oorlog verhuizen omdat de Duitsers hun huis gingen slopen om een goed schootsveld te hebben!!!! Ik vertelde dat ik aan het kanaal geboren was en zei dat mijn ouders vlakbij hun dokter woonden die ook aan het kanaal een huis had. Ik wist niet meer hoe hij heette, en toen ze een naam noemden rinkelde dat geen bel, maar toen ze een tweede naam noemden wist ik het: dat was hem, dr. Bootsma. Hij heeft mij ter wereld geholpen. Een goede dokter was het niet, want behalve dat ik mijn navelbreuk aan hem te danken heb heeft hij bij mijn vader een steenpuist uitgedrukt. Mijn vader werd heel ziek, maar hij had er ook acute rheuma van kunnen krijgen, hij werd door zijn collega’s gefeliciteerd dat hij er nog tamelijk genadig was afgekomen. Tegenwoordig zou je er werk van maken.

Ik vond het heel bizar dat je na meer dan een halve eeuw mensen tegenkomt die iets van je geboortetijd weten.   

Groeten

Rene 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , . Bookmark de permalink.

6 reacties op VLIEG MEE MET DE VLEUGELBOOT NAAR VELSEN

 1. Blewbird schreef:

  Dia’s uit lang vervlogen dagen. Je geschiedenis langs een kanaal. Met omwegen.

 2. Hanneke schreef:

  ‘vlieg mee op de vleugelboot naar Velsen’

  nou graag, maar ik ben doodop; heb net alle deuren van de benedenverdieping (8 stuks inclusief voor- en achterdeur) schoongemaakt met amoniak en geschuurd. Morgen wordt er geschilderd. Misschien zelfs straks wel.

 3. renelouman schreef:

  Blewbird: idd, ik heb er echt iets mee.

  HenkJan: bedankt voor de tip, ga het zeker doen. Frappant is dat vanochtend een vrouw op de tuin vertelde dat ze deze week een rondvaart door de haven van IJmuiden had gemaakt!!!!

  Hanneke: als je een keer zin hebt om lang te lopen kun je je bij mij aanmelden.

 4. Hanneke schreef:

  goed plan! ik heb deze week nog vakantie, en dan nog een keer een week eind augustus of september, moet ik nog plannen.

 5. renelouman schreef:

  hanneke: ik heb je een mail gestuurd, hopelijk klopt het adres nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *