OUD NAVO-COMMANDO-CENTRUM IN PIETERSBERG

Op de wandeling met Sjeng vorige week op de Pietersberg Maastricht kwamen we voorbij de bunker van waaruit de NAVO tot 20 jaar geleden de vliegbewegingen in Oost-Europa volgde. Ik had wel ooit gehoord dat er nadien asbest was gevonden, maar wat die militairen daar deden was me niet bekend. Het was een uiterst zwaar bewaakt complex. De foto is tussen de dikke spijlen van het ijzeren hek door genomen, een camera en ongetwijfeld militaire wachten tussen het hek en de ingang nodigden niet uit voor een kopje koffie indertijd, neem ik aan, de Limburgse gastvrijheid ten spijt.

Dit vond ik ergens op het net:

Zo’n 40.500 vierkante meter van de Cannerberg – de mergelgroeve op de grens van Kanne en Maastricht – is al opgekuist: de vroegere ondergrondse NAVO-commandobunker zat vol asbest. (even ter verduidelijking, ‘Kuisen’ is opruimen)

“De sanering is in 2003 gestart, na 4 jaar werken is tweederde van het gangenstelsel opgekuist”, zegt woordvoerder van der Togt van het Nederlandse ministerie van Defensie.

In 2009 moet de sanering voltooid zijn. Dan worden de groeves opnieuw overgedragen aan de eigenaars: Maastricht en Stichting Limburgs Landschap. De toekomst van de voormalige bunker staat nog niet helemaal vast, wel zou er nog een verwijzing blijven naar het militaire verleden: van 1954 tot 1992 lagen hier meer dan 300 Belgische, Nederlandse, Canadese en Amerikaanse militairen. Vanuit de Cannerberg bewaakte de NAVO tijdens de Koude Oorlog het Europese luchtruim. De groeves omvatten zo’n 64.000 vierkante meter.

Het blijkt dus eigenlijk de Cannerberg te zijn, maar voor mij was alles daar wat boven het maaiveld uitstak de Pietersberg, dus de titel van deze post ( moet ik tegenwoordig van mijn buurman zeggen, ik noemde dit altijd een blog) laat ik maar zo.

ST. PIETERSBERG MAASTRICHT

KONIJNENHOL

Groeten

rene


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in photography met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op OUD NAVO-COMMANDO-CENTRUM IN PIETERSBERG

 1. Draver schreef:

  Zal dit binnenkort ook meenemen voor een wandeling rond Maastricht

 2. Jacopone Sr schreef:

  Interessant verhaal. Ik was je kwijt geraakt, maar kan je nu weer volgen.

  Groet van Jaco

 3. renelouman schreef:

  Je krijgt wat te doen hoor, en dan heb ik nog niet eens alles verteld!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *