KLEURRIJK UIT EEN GRIJS VERLEDEN

Eindelijk is er een gelijksoortig project van de grond gekomen als ik in Amsterdam bij Flesseman gedaan heb: bewoners van een verzorgingshuis fotograferen en ze in hun eigen oude foto’s van vroeger plaatsen.

Gisteren was de opening van een kleine maar prachtige tentoonstelling in Vitalis Brunswijck in Eindhoven en de overhandiging van het fotoboek dat ervan gemaakt is aan een van de bewoners.

Ik was er als gast uitgenodigd, en hoewel ik niet zo van dit soort gebeurtenissen houd ben ik er toch naartoe gegaan.

Op de eerste plaats omdat ik weet hoe leuk het voor oude mensen is en ik het fantastisch vind dat het idee nagevolgd is. Van twee andere projecten heb ik nooit meer wat gehoord dus ik neem aan dat dit de eerste keer is dat zo’n project helemaal van de grond is gekomen.

Op de tweede plaats omdat het in Eindhoven was, de stad van mijn jeugd. Ik ben later ook naar mijn oude buurt geweest, voor het eerst in pakweg 15 jaar, een heel bizondere gebeurtenis, ik maak er nog een blog over.

De fotografe werkt er niet dus had hulp gekregen bij het benaderen van bewoners van een team van drie personen, waaronder de activiteitenbegeleidster Kim Strijbos. Ze heeft van 14 bewoners twee foto’s gemaakt. Door de beperking van het aantal ( ik heb met mijn tentoonstelling plus boek ALLE bewoners van Flesseman die foto’s hadden in het zonnetje gezet) is het allemaal wat zorgvuldiger gedaan (zowel in de benadering van de bewoners als de technische kant ervan, al ontbreekt er ergens wel opvallend een kinderoor). Ik vind alle foto’s prachtig en eerlijk gezegd vind ik het boekje dat ervan gemaakt is ook mooier dan het mijne.

Zelf zei Annemarie Lips dat ze door het voorbeeld van mijn project weer allerlei dingen geleerd had en daardoor heldere keuzes had kunnen maken.

De foto’s hangen er nog t/m 2 juli in Brunswijck.

groetjes

rene

Fotografe Annemarie Lips:

Dhr. van Gestel (drie keer dus) met Hennie Stamsnijder (1981):

Deze foto is geinspireerd op de foto van mevr. Bronkhorst uit mijn boek, vertelde Annemarie, maar dat zou ik anders ook wel opgemerkt hebben:


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *