KOEN WESSING

Toen ik gisteren met een bewoonster van het huis waar ik werk een gesprek had over foto’s, vertelde ze dat ze net haar zus had gesproken die in Chili woont: ze hadden het over een fotograaf gehad die net was overleden en die ze persoonlijk had gekend. Er was afgelopen donderdag een artikel over hem in de VK gepubliceerd: Koen Wessing. Of ik hem kende? En of ik het artikel nog had? Beide was het geval, het artikel had ik zelfs in mijn rugzak zitten.

Ze zei dat ze twee foto’s van hem had, of ik die wilde zien? JA, natuurlijk. Even later kwam ze naar beneden met twee grote foto’s van ongeveer 40×50 cm, los, met het stempel van Koen Wessing op de achterkant, originele afdrukken dus!!

Ze zijn duidelijk in Zuid-Amerika genomen, waarschijnlijk in Chili. Koen Wessing is met name bekend geworden door zijn fotoboek: “Chili September 1973” dat een beeldverslag geeft van de staatsgreep van Pinochet tegen Allende. De grote foto die in de VK stond is althans in mijn geheugen gegrift.

Ik vroeg of ik even de foto’s mocht fotograferen voor dit weblog. En dat mocht. Dit zijn ze.

Het vervolg: wat er zojuist op mijn werk gebeurde is te onwaarschijnlijk voor woorden: ik was dit weblog aan het laten zien aan twee bewoonsters, waaronder de mevrouw van de foto’s, toen er een chauffeur binnen kwam van Connexion om twee mensen op te halen. Hij zei: ik ben Chileen. Hij bleek gevlucht voor het Pinochet-regiem in 1978!!!!!!!!!!!!

groeten

rené


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op KOEN WESSING

 1. Hoi Rene,

  Met heel veel plezier al enige tijd alles aan het lezen op je website.
  Met grote verbazing, lees ik de artikelen, alsof ik ze zelf heb geschreven.
  Wat een herkenning …

  Toeval bestaat niet (zo geloof ik).

  Zoals je de camera pakt en altijd wat kunt schieten, er gebeurd altijd wel iets, zo is het ook met momenten. Dat we denken dat “dat toeval (lees: die onzichtbare afstemming)” er niet is, maakt dat we ze niet zo snel kunnen zien. En toch komen ze door in de vorm van een “Chileen” of “Oude foto”. Of in Nepal waar voelen is leven.

  In 2008 heb ik DagboekVanEenGeest opgestart en ben het door “zwerfgedrag in en door mijn geest” uit het oog verloren. Er ware teveel andere mooie intense ervaringen op mijn pad. Vandaag wederom DagboekVanEenGeest.nl opgestart, waarin deze mooie website zeker een plekje (als link en wie weet meer) zal krijgen.
  Website moet nog even gebouwd worden, maar ik denk dat hij binnen 24 uur online zal zijn (leeg). En of hij leeg zal blijven, ligt aan “de toevalligheden”. Maar 1 pagina met vermelding staat al in de planning. Het Dagboek van Jou (geest).

  Je bent een mooi mens Rene (sorry dat ik de streepjes op de “e” niet tik).
  Wat dat betreft haat ik toetsborden.

  Een harte groet van “Geest”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *