SERIOUS REQUEST

Sta eens even stil bij AIDS.

Op het station van Eindhoven had ik woensdag vooral veel jongeren stil zien staan.

Letterlijk.

Een aanschouwelijke vertaling van deze oproep dus, grote hilariteit.

Ik ben niet gaan informeren waarom en hoe, want dat was wel duidelijk: HET IS WEER KERST-TIJD.

Enfin, toen ik na een omtrekkende beweging in het centrumpje van Eindhoven terecht kwam stuitte ik op een wensput: “ben je nog niet blut, gooi je centen in de WENSPUT”.

Je kon er ook na betaling in een aquarium rondzwemmen in duikersuitrusting, met een onderwatercamera om het publiek te fotograferen. Ik zag een embleem van het Rode Kruis.

Pas toen ik op de Grote Markt was viel bij mij het kwartje. Er speelde een orkest met op de achtergrond de tekst: SERIOUS REQUEST. Nooit van gehoord, zal wel een Eindhovense actiedag betekenen, dacht ik nog. En toen zag ik HET GLAZEN HUIS en begreep ik dat al het voorafgaande met elkaar te maken had. Want dáár had ik wel eens van gehoord.

Het hele gebeuren was dus een glazen-huis actie in het kader van de AIDS-bestrijding.

Ik word nogal kriebelig van mensenmassa’s, dus ik was er gauw weg. Twee foto’s van het podium gemaakt en maar ééntje van het glazen huis, dat is de laatste. Zeer tegen mijn gewoonte in eigenlijk, zo weinig foto’s, maar ik vond het ondanks alle goede bedoelingen een belachelijke vertoning: honderden mensen stonden te kijken hoe Giel Beelen met een paar andere glazen-huisbewoners een kussengevecht hield (zie foto). Ja ja, AIDS-bestrijding.

Hoevelen van al die toeschouwers, vroeg ik me af, zijn het grondig eens met de bezuinigingen op de ontwikkelingshulp, die linkse hobby. Ik denk driekwart minstens. In dat verband stond er een leuk stukje over Serious Request in De Pers dat ik toevallig in de trein terug las. Daarin werd “bekend gemaakt” dat de regering, i.t.t. andere jaren waarin ze de opbrengst van de actie verdubbelde, nu de opbrengst halveerde door er belasting op te heffen. Een arm Afrikaans jongetje met honger en met AIDS verklaarde in het artikel dat hij er alle begrip voor had dat er bij de huidige crisis flink op de hulp beknibbeld moest worden omdat anders de Nederlandse staatsschuld te hoog zou worden.

Ja ja, het is weer kerstmis.

groeten

rené

Er werd gefilmd en op een scherm boven dat aquarium kon je zien WAT:

Overigens vond ik deze foto wel een wonder van timing. Van ver ( ik had geen zin om me ertussendoor te wurmen) en boven mijn hoofd nog wel.

Ik heb die “pilaren” groen gemaakt, ze vielen teveel op. Achteraf was bruin beter geweest misschien.

Dit is chronologisch gezien de eerste foto. Deze jongelui stonden allemaal stil op het station in Eindhoven (behalve de mevrouw met de blauwe muts en die in de verte aan komen lopen):

 

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *