HET NOORDZEEKANAAL

Het begint een verslaving te worden, die wandeling. Afgelopen maandag wederom Velsen-Zandvoort gedaan.

Ik vraag me zo langzamerhand af waarom ik dat zo leuk vind. Het stuk langs het Noordzeekanaal is absoluut niet mooi, je loopt op een smal paadje langs het kanaal, aan de overkant grote bedrijven, boven op de dijk hoor je de vrachtwagens voorbij denderen. Na de sluizen moet je door het nagenoeg kaalgeslagen bouwgebied naast de haven nog een half uur lopen door een lelijk bedrijventerrein. Dan pas komen de duinen en het strand.

Maar ik kan er niet genoeg van krijgen.

Misschien omdat ik aan het kanaal geboren ben, misschien omdat het zo makkelijk is er te komen. Maar zo langzamerhand denk ik eigenlijk dat de voornaamste reden is dat het niet een aangeharkt pad is. Dat de aantrekkelijkheid voor mij juist het totale gebrek aan bedoelde esthetiek is, de doelmatigheid.¬

Ik heb hier niet het gevoel dat ik krijg bij al die stukjes aangelegde natuur waar een bord bij staat wat het is en welke vogels en andere dieren er huizen.¬†Of bij mooie architectuur die ‘s-avonds zo prachtig uitgelicht wordt: het kanaal is gewoon een brede waterweg waar doorheen gevaren wordt met ernaast bedrijven, waar vogels hun kostje proberen op te scharrelen, waar vissers iets uit het water proberen te hengelen en waar afval langs de oevers ligt.

Het is allemaal eigenlijk gewoon lelijk, maar wel helemaal zichzelf. Dat is het, de eerlijkheid, het gebrek aan opsmuk, het gewone. De vraag is natuurlijk of ik net zo vaak die wandeling zou maken als er niet de duinen en het strand op zouden volgen. Ik denk het niet eigenlijk. Maar dat stuk natuur is eigenlijk van dezelfde orde: zonder opsmuk, water en lucht en zand.

Met de keuze van de foto’s heb ik dit kanaalgevoel proberen weer te geven. Dat betekent dus heel andere foto’s dan die van de Velsen-Zandvoort wandeling van vorige week (en nu mistte het , dat scheelt ook natuurlijk).

groetjes

rené

PS: foto’s allemaal van maandag 1november. Morgen de Hoogovens in de mist, zelfde wandeling zelfde tijd.¬


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *