EINDHOVEN, STAD VAN MIJN JEUGD

Â

De trein terug naar Amsterdam reed net voor mijn neus weg, dus ik had een half uur om even de sfeer in Eindhoven te proeven, de stad waar ik van mijn 1ste tot mijn 18de heb gewoond.

Ik moet zeggen: het krijgt een zekere allure. Ze hebben een aantal gedurfde dingen neergezet die het nietsige beeld doen kantelen, in de goede richting wat mij betreft. De glazen stolp op foto 1 alsook de twee schelpen, waarvan er 1 op de voorgrond van foto 1 staat. Die laatsten zijn gewoon ingangen voor een fietsenkelder, maar prachtig zoals ze de saaiheid breken.

De Witte Dame, een oud fabrieksgebouw van Philips, is helemaal opgeknapt en heeft een moderne uitstraling gekregen. Alles was Philips in Eindhoven. Zo werkte mijn vader er, een paar honderd meter verder dan de Witte Dame, en heb ik jaren een Philipsbeurs gehad. Philips zorgde goed voor zijn personeel.

Op de laatste foto de straat die op dit pleinachtige gebeuren uitkomt: de Demer. Goedkope saaie bouw van vlak na de oorlog: de geallieerden hadden het centrum van Eindhoven platgebombardeerd, er was geen geld, alles lelijk. Ik herinner me de straat nog goed: ongeveer ter hoogte van de tweede hangende straatlamp rechts zat het winkeltje van joodje de Wit ( dat was zijn door iedereen gebezigde benaming toen), daar kocht ik vaak postzegels, ik was een verwoed verzamelaar.

Groetjes

rené

Hier is nog duidelijk de lelijkheid van Eindhoven waar te nemen, de Demer:


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *