MIJN FOTOBOEK: Heden en Verleden, Altijd NU.

Vandaag is mijn fotoboek “Heden en Verleden, altijd NU” aangeboden aan de bewoners van Flesseman. Het eerste exemplaar werd door burgemeester Job Cohen aan de bewoonster overhandigd die met haar foto op de voorkant staat, mevrouw Schaap.

Het was een erg leuk gebeuren, ik zit nog een beetje na te genieten. De directeur van het Maria Austria Instituut, dhr. Elligens, hield een prachtige speech over de foto’s en opende daarmee de tentoonstelling die ik ter gelegenheid van het boek óók gemaakt heb. Gisterenavond heb ik hem pas ingehangen, van 20.30 u. tot 00.30 u. was ik in Flesseman bezig, maar het ziet er prachtig uit. Hij is een maand of vier vrij te bezichtigen: Nieuwmarkt 77.

Burgemeester Cohen hield een mooie toespraak waarin hij het verhaal van drie bewoners vertelde. Die verhaaltjes staan ook kort in het boek, meestal een paar regels waarin gebeurtenisen uit hun leven aangestipt worden. Ik vond het niet op mijn weg liggen lange verhalen bij de foto’s te schrijven. Het Amsterdams Historisch Museum wil er misschien over enige tijd een oral history project van maken. Een conservator van het museum, Annnemarie de Wildt, was dan ook bij de boekpresentatie aanwezig.

Aan het slot heb ik Job Cohen een foto aangeboden die ik voor hem gemaakt heb volgens hetzelfde procedé. Ik had n.l. al foto’s van hem bij diverse gelegenheden gemaakt, op afstand. De laatste keer op de gayparade. Maar toen moest ik nog een oude foto zien te vinden. Nou dat bleek makkelijker dan gedacht: na googelen bij “afbeeldingen” op Job Cohen verscheen er meteen een fotootje van hem op vijf-jarige leeftijd, en die heb ik gebruikt. Hij vertelde er na het in ontvangst nemennog wat over. Met name dat hij op die foto met zijn broertje had gestaan. Die zou ik er wel vanaf geshopt hebben. Nee dus, hij stond zo op internet.

Het boek is op internet te koop voor € 19,- via de uitgever, www.voetnoot-publishers.nl en in ieder geval ook in boekhandel Panthéon in de St. Antoniestbreestraat, maar ook in meer winkels, dat krijg ik nog te horen.

Overigens: het is dan wel mijn fotoboek, maar het is misschien beter te spreken over “ons” fotoboek, want zonder de initiatiefneemster Joke Jansen-Schoonhoven, die alles heeft geregeld, en zonder medewerking van alle bewoners, van wie de basisfoto’s zijn, was er helemaal niks gebeurd natuurlijk. En de vormgeving, een familie-album, is ook geheel afkomstig van uitgeverij Voetnoot. Dus ik heb ook al die mensen in mijn speechje uitgebreid bedankt.

groetjes

rené

PS: alle bijdragen op dit blog over het project zijn te vinden via het blog: MEVROUW B., 30EN 85 JAAR.

PS: het was ook nog op AT5: ben benieuwd of die link óók werkt.

PS: ik heb zelf natuurlijk geen foto’s gemaakt, maar een van de fotografen aanwezig was collega (aan de receptie) Leoni Ravestein, die een bloeiende casting-portretten-bedrijfje heeft en super-portretten maakt. Zij stuurde mij net een aantal portretten en ik mag ze hier plaatsen. Het zijn de laatste twee foto’s van dit blog.

Zomaar een pagina. Er staan er 90 in, van heel klein tot redelijk groot, een soort familiealbum is het geworden.

Foto van Leoni Ravestein van bewoonster mevrouw van AS-Arioni

Foto van Leoni Ravestein van burgemeester Cohen

Nog wat foto’s van Leoni Ravestein (dit is met Joke Jansen-Schoonhoven):

Met rechts Jeannet Groot:


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *