SPINOZA EN OLDEMAN

 

Een leuke vermenging van de papieren Volkskrant met dit weblog deze keer. Vandaag stond er in de VK een artikel over Spinoza met een foto van zijn standbeeld dat er nog maar net staat. De foto is van Joost van den Broek.

Maar wat er niet bij staat is dat het hondje op de foto Tanne heet. En zijn baasje Henk Oldeman.
Ik ken buurtgenoot Henk, heb zelfs gisteren nog e-mail contact met hem gehad want hij heeft een stukje geschreven over mijn tentoonstelling voor in de volgende OPNIEUW, het twee-maandelijkse buurtblad van de Nieuwmarkt.

Nog toevalliger: ik heb afgelopen zondag, vanuit mijn raam een foto van Tanne gemaakt omdat hij zo’n leuke schaduw maakte in de laagstaande zon. En omdat ik toch bezig was ook maar meteen eentje van hem en Henk samen. Zie foto 3 en foto 4.

Vanmiddag heb ik Henk daarover ingesproken in zijn antwoordapparaat en toevallig kwam ik hem net tegen toen ik terug kwam van mijn tuin. Hij was meteen gaan kijken in het Pintohuis naar de foto toen hij het van mij gehoord had.

Hij vertelde dat de reden van zijn aanwezigheid bij het monument was dat hij er een foto van wilde maken voor de OPNIEUW. Het moment waarop Joost van den Broek hem knipte was toen hij Tanne toesprak dat hij moest gaan zitten omdat hij anders misschien over het fietspad zou gaan lopen. En de fietsers komen daar met een rotgang langs omdat ze van het hoge bruggetje over de Zwanenburgwal afdenderen.

Toen ik vertelde dat ik met de gedachten speelde er een weblog aan te wijden zei hij dat hij de foto wel zou mailen. Dat heeft hij inmiddels gedaan maar ik krijg hem met geen mogelijkheid op dit blog, wel het onderschrift:

UITEINDELIJK TOCH GELUKT, HET IS ZONDAGOCHTEND EN HIER KOMT HIJ: SPINOZA EN TANNE

Eindelijk heeft hij zijn standbeeld, hier in Amsterdam Centrum, waar hij geboren is (op Vlooienburg) en gewoond heeft. Baruch de Spinoza (1632 – 1677), filosoof, zoeker naar de waarheid. Het staat bij de Stopera, is op 24 november onthuld.

En Tanne is een markiesje. De naam moest met een T beginnen, dat schijnt met meer rassen zo te zijn: elk jaar heeft een opeenvolgende letter van het alfabet. Om er een met een T te vinden is Henk naar het Pintohuis gegaan om een namenboek in te zien.

Zo, nu weet u alles van Spinoza.

groetjes
rené

PS: een uur nadat ik voor het eerst het monument had gezien, een paar dagen terug, zag ik een foto op het VK-weblog, met volgens mij mijn ex ernaast ( maar dat weet ik niet zeker), het was een blog van iemand uit Breda, ik weet niet meer wie maar heb er wel op gereageerd. Als ik het tegenkom zal ik het linken.

Ik ben DOL op dit soort toevalligheden, dat zult u wel gemerkt hebben. Henk ook trouwens, hij zei dat Jung daar een naam voor had, die hij zich vanwege zijn leeftijd niet meer kon herinneren.
Ik heb hem gerustgesteld: ik kan me NU al niks meer herinneren.

 

 

 


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *