EERSTE NEDERLANDSE KOM-UIT-DE-KAST-DAG

Ik ben al een tijdje uit de kast, het is voor mij geen issue meer zelfs. Maar ik herinner me nog de ellende van mijn coming out. Ik vertelde het mijn ouders toen we op vakantie waren in Spanje, en die vakantie was meteen grondig verpest, voor iedereen.

Ik dacht toen nog dat ik bi was, en heb toen aan mijn ouders beloofd dat ik mijn hetero-kant zou praktiseren. Ja, nu klinkt dat achterlijk, maar het was een andere tijd, 1968. Ik vind het nu onvoorstelbaar, maar ik heb dat inderdaad 3 jaar gedaan, tot het niet meer ging en ik ook voor mezelf moest erkennen dat ik toch echt voornamelijk homo ben.

Toen ik dat uiteindelijk aan mijn ouders vertelde hadden ze er vrede mee, en sindsdien hebben ze dat volledig geaccepteerd. Ik nam mijn diverse relaties mee naar hun huis en iedereen werd met hartelijkheid ontvangen.

Voor het overige ben ik altijd in omgevingen geweest waar homosexualiteit geen probleem was.

Enfin, hier een gedicht dat ik al eens geplaatst heb maar nu nog een keer vanwege de gelegenheid. Ik was me nauwelijks van mijn homosexualiteit bewust totdat gebeurde wat in dit gedicht beschreven staat. Het ging letterlijk op deze wijze.

DE EERSTE KEER

Ik ging bij vrienden op bezoek
wist niet waarom,
ik had geen reden maar ik moest,
verzon daarom een list:
het lenen van een boek

ze woonden bij elkaar
met anderen hadden ze een huis gehuurd
en deelden er de keuken,
maar iets begreep ik niet
en daarom kwam ik daar

ik herkende zonder te verstaan
ik wist niet wat,
maar wel dat ik er hevig naar verlangde
en bang was
dat het mij voorbij zou gaan

die avond werd ik ingewijd
ik had een van beiden aan de deur verwacht
en wist wat ik ging zeggen
maar was op slag mijn zinnen kwijt:

het was een gast die open deed:
weerloos bleef ik staan
en zag alleen maar ogen, grote bruine ogen
en een glimlach die mij open spleet

ik wist: nu ben ik doorgedrongen
tot de geheime plaats,
de kern
en dacht niet eens verbaasd:
jij bent ook een jongen

groetjes
rené

PS: ik vind het geweldig hoe Plasterk zich hiervoor inzet, vandaar de foto, genomen op de gayparade van dit jaar

Dit bericht is geplaatst in Amsterdam, Uit het VK-blog geimporteerd met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *