BEVRIJDING


Ik woon en werk in de Nieuwmarktbuurt in Amsterdam, en dat ervaar ik niet als een toevalligheid, zoals uit mijn verhaal van gisteren wel duidelijk zal zijn geworden. Ondertussen ken ik daardoor veel mensen uit de buurt, en omdat ik graag en veel met mensen praat komen er allerlei verhalen naar boven. Ook over gebeurtenissen uit de oorlog natuurlijk. Vorige week vertelde een oudere dame mij iets wat ik, met toestemming van haar, nu op mijn blog navertel.

Deze vrouw van rond de 80 jaar inmiddels, woonde in de oorlog ook al in de Nieuwmarktbuurt, in de Koningsstraat. Ze werd op 13-jarige leeftijd door de Duitsers opgepakt. Haar moeder kreeg te horen dat haar dochter klaar stond om weggevoerd te worden en repte zich in vliegende haast naar de plek waar ze met vele buurtgenoten nog stond te wachten. Daar kreeg ze haar dochter weer terug omdat ze kon bewijzen dat ze, hoewel ze er joods uitzag, helemaal niet joods wás.

Nadat ze dat “geregeld” had zag ze een baby’tje in de armen van een klein meisje. Ze pakte resoluut de baby uit de armen van het kind en schreeuwde een Duitse soldaat toe die dat wilde verhinderen: “dat is het kind van mijn oudste dochter die verkracht is door een van jullie fijne officieren”, met de nodige scheldwoorden erbij natuurlijk. Ze kende het hele kind niet, het bleek een jongetje te zijn. Joods natuurlijk, maar ze kreeg hem mee.
“Ja ja, die moeder van mij was hondsbrutaal”.

Op mijn vraag vanochtend of dat meisje niet vreselijk begon te protesteren dat haar broertje door een vreemde vrouw werd afgepakt zei de dame: “mijn moeder gaf ze steeds kusjes om ze stil te houden”.

Het jongetje werd snel daarop naar Brabant gesmokkeld, en, vertelde ze, heeft na de oorlog mijn moeder nog omhelsd.

Mooi He?

groetjes
rené

Ps: ik mocht er ook een foto van haar bijplaatsen, uit mijn raam genomen. “Misschien word ik dan nog wel beroemd”. Hij is van 29 maart dit jaar.

Ps: vandaag was het voor mij ook een ander soort bevrijdingsdag: de eerste stranddag (na mijn werk), en dat op 5 mei! De definitieve bevrijding van de winter, althans voor 2008.

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *