TOERISTISCH AMSTERDAM !! ??

“Heb je de nieuwe toeristenbus al gezien? ” vroeg mijn gast eergisterenmiddag.
“Nee” zei ik, “wat is er dat dan voor een”?
“Een hele lange grote rooie, met een schuifdak”.

Hij was de deur nog niet uit of ik pak mijn camera, kijk naar buiten en zie hem in de verte achter de hoek vandaan komen.

Het is ook wel heel erg nuttig zo’n bus voor al die bizondere attracties waar Amsterdam wereldberoemd om is. Zoals b.v………. nou kan ik er even niet op komen. Gelukkig heb ik hem met mijn nieuwe camera genomen dus kan ik de foto zodanig uitvergroten dat ik op de bus kan lezen welke wereldattracties hij aandoet. Op 100 meter afstand lees ik:

DAMRAK. Dat kun je niet menen, denk ik nog. Maar dan valt me te binnen dat daar het sexmuseum is, en dat is natuurlijk wel een van de sterkste troeven van Amsterdam.

GASSAN DIAMONDS. Dat ik dáár nou niet aan gedacht heb. Terwijl het hier nog wel om de hoek is!!

DE HEINEKEN EXPERIENCE. Goh, natuurlijk, ik moet wel een beetje aan het dementeren geslagen zijn, dat ik onze grootste attractie hier in Amsterdam zomaar over het hoofd heb gezien. Dáár zijn ze natuurlijk allemaal voor gekomen, die buitenlandse toeristen, hoe kan ik dat nou vergeten!

RIJKSMUSEUM. Dat is dus dicht. Tot 2012 hoorde ik laatst, ze moeten weer opnieuw gaan aanbesteden omdat de enige aannemer, de BAM ( what’s in a name), wel een beetje érg veel geld vroeg.
2012!!! Hetzelfde jaar dat bekend wordt dat de Noord-Zuidlijn toch nog drie jaar langer gaat duren vanwege het feit dat die graafmachine in de bocht tussen het Rokin en de Vijzelstraat vast zit en geheel gedemonteerd moet worden. Hetzelfde jaar ook dat bekend wordt dat de verbouwing van het Rijksmuseum toch 200 miljoen duurder gaat uitvallen vanwege “tegenvallende kosten”.

Maar dit terzijde.

VAN GOGH MUSEUM. Nou dat vind ik wel heel dom, daar komen die toeristen helemaal niet voor. Heel verstandig dat het in één adem vermeld wordt met het gesloten Rijksmuseum, samen dus even belangrijk als de Heinekenexperience in zijn eentje. Misschien rijden ze er alleen maar langs, vanwege de Japanse toeristen want het is door een Japanse architect ontworpen.

ANNE FRANK HOUSE. Ja geweldig hoor, alleen ben je daar een hele dag aan kwijt door die ellenlange rijen vanwege de nauwe doorgang in die boekenkast. Of misschien hebben ze, zonder dat wij het weten, ergens een replica Anne Frank House gemaakt om zo het echte te ontlasten, die toeristen merken toch niks. En als ze dan ook die opening in die boekenkast wat groter hebben gemaakt zijn ze zo weer weg.

Ik ben benieuwd naar de andere kant van de bus. Ik doe een gok: Het Torture Museum op het Singel, Het Holland Casino, koopcentrum Magna Plaza (ook een van de sponsors van de bus) en tot slot een hapje en een drankje in het gruwelijk verbouwde Americain.

Nee, ik zou het als buitenlander wel weten als ik naar Amsterdam kwam: HUP die bus in en in één dag heb je alles gezien.

groetjes
rené


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *