PASEN

Het is een Akelei uit eigen tuin, niet van dit jaar dus, want ze bloeien nog niet. Zijn kelkbladeren vormen een vijfpuntige ster, een oeroud symbool.

Uit de Wikipedia:

Het werd reeds meer dan 4000 jaar voor Christus gebruikt. Het woord stamt van het Griekse πεντάγραμμον (pentagrammon), hetgeen vijf lijnen betekent. In Griekenland wordt het pentagram ook wel pentalfa (= vijf alfa’s) genoemd, omdat er vijf A’s in zijn te herkennen.

Het wordt ook gezien als het symbool van volmaaktheid en vrouwelijkheid:

  • De lijnen onderling (korte tot de lange, en de lange tot het geheel) verhouden zich tot het getal phi — frac{sqrt{5}-1}{2} —, het volmaakte getal.
  • De planeet Venus (vrouwelijk) vormt het pentagram wanneer haar weg gevolgd wordt.
  • Het pentagram kan staan voor het evenwicht van de vijf elementen.
  • Het pentagram kan ook staan voor de vijf klassieke zintuigen: voelen, zien, ruiken, horen en proeven.

Zoals alle symbolen, denk b.v. aan het hakenkruis dat in oorsprong een vruchtbaarheidssymbool is, wordt ook dit symbool misbruikt. Zo is het te vinden in het satanisme, maar dan met de punt omlaag.

Zelf moet ik vaak denken aan de tekening van Leonardo da Vinci waarin hij een mens met de armen en benen wijd uitgespreid plaatst in een pentagram. Voor mij is het daar het symbool voor de volmaakte MENS. De MENS zoals hij bedoeld is, dus eigenlijk de herrezen mens. En zo kom ik dan uit bij Pasen

groetjes
rené


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *