GEWAAGDE LUCHTEN

Je hebt LUCHTEN die je kunt zien. Tegenwoordig moet ik bij mooie luchten altijd aan medeblogger Theo B denken omdat ik nog nooit zoveel luchten gezien heb als sinds ik regelmatig op zijn blog kijk.

Je hebt ook LUCHTEN die je kunt ruiken. Op de een af andere manier roept het woord in deze zin gebruikt altijd negatieve associaties op. Althans dat is bij mij het geval. Luchten die je kunt ruiken zijn meestal niet lekker. Zo verspreidt iemand die zich nooit wast (en ik kom ze tegen!) onaangename luchten. In het geval de luchten toch welriekend zijn wordt toch wat vaker het verkleinwoord gehanteerd: lekkere luchtjes ruik je af en toe, nooit een putluchtje maar een putlucht. Hoewel je het ook wel over een vies luchtje kunt hebben en er ook aangename luchten bestaan, dus helemaal klopt het niet.

Oei, dit gaat uit de hand lopen.

Je kunt LUCHTEN ook als actief werkwoord gebruiken: zo kun je je huis luchten, of een poloshirt waarmee je in een rokerig café bent geweest (al kan dat over een tijdje niet meer), of een hond.

Ook als passief werkwoord bestaat LUCHTEN: zo kun je als gevangene in de Bijlmer eens per dag gelucht worden, of als demente oudere in een verpleeghuis, al is daar meestal niet de gelegenheid voor vanwege het gebrek aan personeel.

En je kunt LUCHTEN zelfs als wederkerig werkwoord gebruiken: zich luchten. Als je teveel achter de computer zit moet je jezelf af en toe luchten door boodschappen te gaan doen of door het luchten van je hond (dat laatste schijnt vaak voor te komen).

Enfin, de foto’s zijn vandaag genomen van hetzelfde object: De Waag in Amsterdam. Je had vandaag zo’n beetje alle weertypen, alleen geen strandweer. En eigenlijk is dat toch het énige weer.
Ik hoefde er niet eens de deur voor uit, maar heb mezelf toch een halfuurtje gelucht middels het uitlaten van mijn camera, bij gebrek aan hond.

groetjes
rené

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *