SCHILDERACHTIGE ARMOEDE

Dit is Lumbini, het dorpje dat bij de ingang ligt van het tempelcomplex rond de geboorteplaats van Buddha in het zuiden van Nepal. Het ziet er mooi uit maar wij zouden het inderdaad armoedig noemen. Of de mensen op deze foto’s zichzelf als arm beschouwen is echter maar zeer de vraag. Zo te zien hebben ze genoeg te eten en aan de kleren te zien zijn ze ondanks hun armelijke behuizing goed in staat om zichzelf te verzorgen. Alles onder de waterpomp, maar desalniettemin.

De huisjes, of hutjes, deden mij aan Afrika denken. Ze zijn van riet dat dik bestreken wordt met leem gemengd met koeienpoep. Op elk erfje is wel een vierkante bonk van dat spul aanwezig om het huis bij te werken als er wat afgebrokkeld is. Dat is het werk van de vrouwen. Gek genoeg blijkt het ook mogelijk die muren te verven, zodat het er echt pittoresk uit gaat zien. Ik moest ook denken aan de hobbitstee van The Lord Of The Rings.

Sommige hutjes hebben raamkozijnen met kleurige lappen ervoor, maar zonder glas want het is er nooit koud. Al kan het natuurlijk wel stortregenen in de moessontijd. Deuren zaten er ook niet in, op die plaats hingen soms ook lappen. De huisjes zagen er allemaal nogal nieuw uit, misschien dat ze tijdens de overstromingen van dit jaar zijn weggevaagd en opnieuw zijn opgebouwd. Vragen kan je dat niet want niemand spreekt er Engels.

Aan het eind van het dorp was een marktje. Gek genoeg waren de mannen de verkopers. Ze voerden hun groenten en aardappelen aan op de fiets, die allemaal trommelremmen hebben trouwens. De vrouwen kwamen kopen. Het was er al donker aan het worden toen wij er waren, dus de foto’s zijn een beetje korrelig, wat ik trouwens ook wel een leuk effect vind hebben.

Nina, mijn reisgenote, kreeg nog een straal vocht over zich heen afkomstig van een bot dat uitgebeend werd. Brrrr.

groetekus
rené

Winkel met woonhuis.

Lekker relaxen voor je hobbitstee.

Het hele dorp bestond uit één straat.

De bloemkooloogst.

Alleen mannelijke verkopers!

Trommelremmen.

Gegeten werd er ook. Zo tegen het einde van de vakantie aten wij ook van dit soort stalletjes, als het maar verhit was. We hebben geen darmproblemen gehad. Alleen ik had 1 dag diarrhee.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *