NAAIMACHINES

Er wordt wat afgenaaid in Nepal, en alles op straat of in winkeltjes ter grootte van een flinke doos. Nou moet ik zeggen dat ondanks alle armoede vooral de vrouwen er bijna altijd piekfijn uitzien. In felkleurige gewaden, waarbij het knalrood en het felle blauw favoriet zijn, gecombineerd met hun goedverzorgde ravenzwarte haar en de blinkend witte tanden zien ze er altijd feestelijk uit. Misschien wel ter compensatie.

Zelfs bij die lemen hutjes op het platteland zag je ze in vol ornaat rondscharrelen tussen de kippen en de koeien. Verbazingwekkend vond ik ook dat uit de meest armelijke huisjes soms een kind tevoorschijn kwam met een onberispelijk schoon en gestreken schooluniform aan.

Terug naar de naaimachines: het zijn allemaal hand of trapnaaimachines, elektrische heb ik daar niet gezien. En ze worden nog steeds gemaakt en verkocht. Veel verschillende merken, maar geen daarvan kennen wij hier. Zo had ik toch wel Singers verwacht, maar niks daarvan: Ardak, Perfect, Ansar, R.O., Natco, Nakarmi, Arun. De enige naam die ik kende was “Philips”, maar ik vraag me af of dat de onze is want bij mijn weten heeft die nooit naaimachines gemaakt.

Die Philips was trouwens van een van de naaiers die in een straatje in Kathmandu met allemaal collega-naaiers en naaimachinewinkeltjes zat. Hij stak een heel verhaal tegen ons af en wilde graag gefotografeerd worden. Ik gaf hem 15 roepies, maar hij had toch liever 20 gehad. Daar was ik al aan gewend geraakt. Ik had verder alleen maar 100 wist ik, en dan komt er geheid te weinig wisselgeld terug. Voor hetzelfde geld geef je trouwens gewoon die 100 roepies, 1 euro, maar je gaat je toch een beetje aan hun normen aanpassen en dat is voor zoiets echt teveel. Dat vind je dáár.

Groetekus
rené

Ergens onderweg, misschien nog net in Kathmandu.

Tweedehands machines in het naaistraatje. Aan het winkeltje ernaast ben ik snel voorbijgelopen omdat ik er niet zo goed tegen kon: er liggen ontvelde geitekoppen. Mijn reisgenote kon het wel fotograferen. Op een afstandje ziet het er minder erg uit omdat je het niet zo goed kunt zien.

Ook in het naaistraatje: nieuwe naaimachines.

Een van de naaiers van het naaistraatje, die van de 15-20 roepies dus. Let op de paarsgeverfde zijkant.

Naaistraatje.

Idem vanuit een toren daar vlakbij. De Philps, bovenin met de paarsgeverfde zijkant dus, is even iets te eten halen, van die 15 roepies waarschijnlijk. De vijfde van onderen is in slaap gevallen.


Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *