MARPHA: BUDDHISTISCH KLOOSTER

Vlak voor Jomsom, in noord-Nepal, ligt het plaatsje Marpha. Het is een heel pittoresk stadje en dat vinden de toeristen ook, al jaren. Het is dus een en al eethuisje, hotelletje en souvenirwinkeltje, maar desondanks is het toch zichzelf gebleven, al is het op het randje. Wij zijn er maar even geweest, op doortocht naar een plaatsje voorbij Jomsom: alleen om te eten en om een Buddhistisch klooster te bezoeken. De gids lieten we in het restaurant achter: die had het al vele malen gezien en bovendien wilden we wel eens zonder hem iets bekijken.

We konden er zo in lopen, na eerst een hoge trap met gebedsmolens beklommen te hebben. Op de binnenplaats zat een oudere monnik met een paar van zijn leerlingen. Wat me bij het bezoek van al die kloosters opviel is dat er vaak gelachen wordt. Op de een of andere manier verbaasde me dat altijd, komend uit een Calvinistisch land. Ik vind dat religie een serieuze zaak is, maar de kalme vreugde en het plezier met elkaar hebben bij mij echt iets losgemaakt. Ik kan er nog niet goed weg mee, maar heb het gevoel dat ik de dingen vaak te zwaar zie. Vooral als je er van uitgaat, zoals ik, dat het leven een leerschool is en dat het aardse bestaan geen eeuwigheidswaarde bezit, en je dus afstand van de dingen kunt houden, moet je kunnen lachen. Lachen als je je in contact weet met de essentie en dus het hele gedoe en gezwoeg kunt relativeren. Zoiets.

De vage foto 3 heb ik “heupscheef” gemaakt omdat ik niet pontificaal wilde gaan fotograferen, dat vond ik voor hen te indringend. Het is een monnik die een leerling lesgeeft.

De monniken op foto 4 hadden niks in de gaten, dus daar kon ik scherpstellen. Als u zich afvraagt wat ze aan het doen zijn: ze zijn bezig met wat iedereen in Nepal doet: elkaar te ontluizen.

De andere foto’s spreken voor zichzelf.

groetekus
rené


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *