GEBOORTEPLAATS VAN DE BUDDHA deel 1

In de Buddhistische wereld wordt algemeen aanvaard dat Lumbini de geboorteplaats is van de Buddha, of beter gezegd van prins Siddharta, die later de Buddha werd. En wie ben ik om daaraan te twijfelen. Enig wantrouwen heb ik wel over de claim van zijn exacte geboorteplek. De overdekte ruïnes van een aantal gebouwtjes, waar die geboorteplaats zich in bevindt, zien er naar mijn smaak wel érg gerestaureerd uit, om niet te zeggen dat ze nagebouwd lijken. Belangrijk is het natuurlijk niet, want het gaat om zijn gedachtegoed.

Om die historische plek heen is een gebied afgezet van een aantal vierkante kilometer waar door allerlei landen Buddhistische tempels en kloosters zijn of worden gebouwd. Je moet er echt met de fiets doorheen want ze liggen ver van elkaar, en het landschap is niet zodanig dat je er een leuke wandeling van kan maken: kaal met hier en daar een bos, maar niet echt interessant.
Sommige tempels en kloosters zijn nog lang niet af, anderen zijn compleet maar zonder een enkele monnik, en anderen zijn volledig in gebruik. Het had iets van een Buddhistische wereldtentoonstelling in wording.

Van sommige landen verwachtte je gewoon dat ze daar aanwezig waren, zoals Thailand: dat had een van de mooiste tempels, al leek het een suikertaart, en eentje die in vol gebruik was. Er was een tentoonstelling bij over tempels in dat land en de leer van de Buddha werd er uitgelegd.

Maar wat te denken van de enorme tempel van China? Dat land heeft zowat alle Buddhistische kloosters in Tibet vernietigd. Misschien is hij niet betaald door de Chinese regering maar door de Buddhistische gemeenschap aldaar, dat kan natuurlijk. Hetzelfde moet haast wel opgaan voor de tempel van een land dat ik wel als laatste verwacht zou hebben: Duitsland. Het was nog een van de mooiere creaties ook.

Van die van Korea, waarschijnlijk Zuid-Korea, stond alleen nog maar het betonnen staketsel en verder stond er nog een stupa in aanbouw, ik weet niet van welk land.

Al met al had het toch iets vervreemdends, iets kunstmatigs. Maar wie weet, als alles af is wordt het misschien wel HET Buddhistische wereldcentrum. Al betwijfel ik of dat strookt met de bedoeling van de Buddha.

groetjes
rené

PS: de eerste foto is het gebouw dat ze om de geboorteplek heen gezet hebben. Bij de rest van de foto’s staan de gegevens er onder.

resten van het “geboortegebouw”. Daar waar de mensen staan is de exacte geboorteplaats.

De exacte geboorteplek. De donatiebox zal er toen nog wel niet gestaan hebben, hij kwam immers uit een rijk nest.

De Koreaanse tempel in wording.

Stupa in wording.

Kant en klare Stupa.

De Duitse inzending.

De Thaise tempel

Thaise monnik.

Stairway to Heaven.

Interieur Chinese tempel.

Chinese monnik.

Dit lijkt me de inhoud van de hele kleerkast van een monnik, of althans precies de helft daarvan want hij zal wel twee stellen hebben anders kan hij zich één dag nergens vertonen en zich één dag niet afdrogen.

Tempel in de avond. Was niet toegankelijk trouwens.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

4 reacties op GEBOORTEPLAATS VAN DE BUDDHA deel 1

 1. Angela schreef:

  hallo,

  Per toeval kwam ik op uw blog terecht. Echter heb ik nu wel een vraag die ik dan toch graag wil stellen. Vanaf mijn tiende levensjaar nu zo’n tien jaar geleden ben ik erg gefascineerd in het Boeddhisme. Zo weet ik dat Siddharta (de boeddha) in Lumbini.

  Mayadeva was veertig en op weg naar haar moeder zodat zij kon helpen bij de bevalling. Halverwege deze reis kreeg ze haar eerste weeën. Siddharta werd in een tuin in Lumbini geboren. Op uw foto zie ik geen tuin maar een glazen bak waar u zegt dat de Boeddha is geboren. Werd er op de plaats benoemd dat Siddharta in een tuin in Lumbini geboren werd of werd er beweerd Lumbini het paleis was waar Siddharta geboren is. Zijn woonplaats was namelijk het paleis in Kapilavatthu. Ik hoop dat u mij hier antwoord op kan geven.

  Verder vind ik uw foto’s erg mooi. Het lijkt mij ook een erg fascinerende reis geweest. Zelf fotografeer ik ook graag, al durf ik mijn foto’s niet met de wereld te delen. Hiervoor mijn complimenten en blijf vooral doorgaan met het geen waar u gelukkig van wordt.

  Met vriendelijke groeten,

  Angela.

  • renelouman schreef:

   Ik heb geen idee wat er allemaal van klopt, of hij daar daadwerkelijk geboren is of niet. Er is wel zoveel omheen gebouwd dat ik er wel van uitga dat alle, of de meeste, Buddhisten dit geloven. Maar dat soort dingen is natuurlijk nooit meer echt na te gaan, het maakt het Buddhisme er natuurlijk geen haar minder belangrijk om.

 2. Jo schreef:

  De plek die jij aangeeft als de exacte geboorteplaats van Buddha is dat echter niet. In het sanskriet staat dat er ook niet bij, er staat alleen dat dat zijn voetafdrukken zijn. Hij is in Lumbini geboren dat klopt wel. Maar wat jij denkt dat de exacte geboorteplaats is is dat niet, het zijn dus voetafdrukken van Buddha.

  Daarnaast mag je in het gebouw geen foto’s maken, hoe kom je aan deze foto’s?

  • renelouman schreef:

   Beetje laat antwoord maar ik kom hier toevallig langs: IK denk niet dat het de geboorteplaats van Buddha is maar het staat op het bordje in het Engels: The exact birthplace of Buddha.

   En verder doe ik wel eens meer dingen die niet mogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *