ACT OF FAITH: NOORDERLICHT

Heeft u weinig tijd of een slecht korte termijngeheugen en bent u geen masochist, ga dan niet naar de tentoonstelling “Act of Faith ” van NOORDERLICHT in Groningen. Mooie foto’s, daar niet van, maar je wilt natuurlijk wel weten wat het voorstelt. Als je b.v. een katholieke processie ziet maakt het wel degelijk uit of die in Brabant plaatsvond of in Belfast, door een protestantse wijk. En dat staat er niet bij.

Je kunt er wel achter komen, want er staan door de hele tentoonstellingsruimte van de A-kerk tafels met daarop de foto’s met beschrijvingen ervan. Alleen staan die een heel eind van de plaats waar de foto’s hangen, en soms op totaal onlogische plaatsen. Dus eerst moet je zoeken waar de tafel staat met de foto’s waar je wat van wilt weten, en als je die gevonden hebt moet je weer terug. Als je geluk hebt vind je op dezelfde tafel informatie over de foto’s die ernaast hangen. Als de onderwerpen een beetje op elkaar lijken ben je zo weer kwijt welke tekst bij welke foto’s hoorde. Dus dan moet je weer terug. Vooral als je toch al niet van het onthouderige type bent is het een cream. Ik was mijn wandelschoenen voor Nepal aan het inlopen, dus het kwam mij wel mooi uit eigenlijk, ik heb er kilometers gelopen.

Op een gegeven ogenblik werd ik echt kwaad en heb ik een van de bedenkers van deze tentoonstelling erop aangesproken. Die zei dat de verwarring juist de bedoeling was, speciaal gedaan om de verwarrende veelheid van godsdiensten aan den lijve te laten ondervinden. Nou, bij mij werkte dat dus niet. Het werd echt een brei zodat ik er niks aan had, want het was geen tentoonstelling waarbij je aan de beelden genoeg had, zoals ik boven al zei.

De mooiste foto’s vond ik die waarbij Indiërs in diepe meditatie stonden afgebeeld. Maar er was ook veel geweld, waarbij ik sommige foto’s liever nooit gezien had. Er is er eentje bij die ik niet van mijn netvlies af krijg, ik zal er u niet mee opzadelen.

RELI-FOTO’S

groetjes
rené

PS: de drie middelste foto’s zijn van Noorderlicht van andere jaren, de eerste en de laatste, met vriend Harrie, zijn van dit jaar. Allemaal in de A-kerk genomen. Het werkt op mijn eigen fotografie altijd wel stimulerend.
Op de eerste foto mijn metgezel voor een hek waarmee een straat in Hebron op de Westoever is afgesloten.

Twee jaar geleden.

Vorig jaar

Vorig jaar, zelfportret

Dit jaar.


Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *