DOETJE?

Om met dominee Gremdaat te spreken: ként u die uitdrukking: hij doet nog geen vlieg kwaad? Of ZIJ doet nog geen vlieg kwaad? Men gebruikt hem om aan te geven dat iemand nooit iets doet ten koste van andere mensen. En dat wordt dan aangegeven door te zeggen dat iemand zelfs niets doet dat ten koste gaat van dieren. ZELFS. En dan ook nog eens met als voorbeeld een dier waarvan men aanneemt dat het een van de minsten onder de dieren is, vergelijkbaar met b.v. de worm. Men gebruikt met opzet niet een bedreigde of aaibare diersoort als het koalabeertje of het roze resusaapje, want die mag je natuurlijk niet doodslaan. Dat weet iedereen. Dan ben je een bruut. Maar ach, zo’n vlieg! Vele mensen doen een vlieg kwaad, met name door hem dood te slaan, maar eigenlijk is dat op de een of andere manier nog wel door de vingers te zien. En als je DAT zelfs niet doet, nou, dan ben je bijna een doetje van goedheid.

Daaraan moest ik denken toen ik deze ordinaire huis- tuin- en keukenvlieg fotografeerde. Als je zo’n vlieg van dichtbij bekijkt, met zijn prachtige ogen, zijn zuignapjes aan het eind van zijn poten, zijn ragfijne doorzichtge vleugeltjes waarin het licht vanwege de spectrale werking in diverse kleuren uiteenvalt, zijn superdraaibare kopje en zijn regelmatige zwart-wit gestreepte ontwerp.

Hoezo: geen vlieg kwaad kunnen doen?

Kunt u het nog, als u zoiets moois gezien heeft?


groetjes

rené


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *