MAX SCHUMACHER

Vandaag stond in de Volkskrant dat afgelopen vrijdag Max Schuhmacher is overleden, bekend antiquaar en verzamelaar. Nou was dat voor mij oud nieuws, want ik had het zaterdag al gehoord van zo’n andere oude rot in het vak, dhr. Putman. Die is dik in de tachtig en nog altijd op zoek naar bizondere boekuitgaven. Ik zie hem vaak van het Waterlooplein afkomen, fiets moeizaam via het trappetje naar Jodenbreestraat-niveau tillend om vandaar verder te gaan richting Nieuwmarkt. Misschien wel om zijn laatste vondsten aan Max te tonen. Ik zal het hem eens vragen.

Ik ben één keer in de winkel van Max Schumacher aan de Gelderse kade binnen geweest. Dat zat zo. Ik had een dia-lezing over portretten-door-de-eeuwen-heen bijgewoond en was daarin tot in het diepst van mijn ziel getroffen door de El Fayum portretten. Dat zijn portretten van mensen op sarcofagen aan het begin van onze jaartelling uit de streek El Fayum in Egypte. Sommigen zijn van een Rembrandtiaanse kwaliteit. Er zitten ogen tussen die bijna tastbaar goddelijk licht uitstralen, ik had nog nooit zoiets gezien.
Gnostiek, kan niet missen.

Hoewel zijn boekwinkel me nooit echt was opgevallen en ik er duizenden keren langs moet zijn gefietst trapte ik die keer in een reflexbeweging op mijn rem: in een flits had ik zo’n portret zien staan in zijn étalage. Het bleek een boek met een heel aantal Fayumportretten te zijn, wat ik onmiddellijk voor € 35,- kocht. Het staat nu met de voorkant prominent zichtbaar boven mijn computer in mijn woonkamer.


groetjes
rené

PS: op dezelfde pagina van de volkskrant een foto van Cameron Diaz die in Amsterdam was en waar ik gisteren nog een blogje over gemaakt heb. Uit het interview komt ze tevoorschijn als een sympathieke tante.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *