PANORAMA TULIPLAND + BIG SUR

 

 

“Nou we toch in de buurt zijn, kunnen we je oude bedrijf niet eens een keer zien?” vroeg ik Harrie toen we door de bollenvelden rond Sassenheim naar het huis van hem en zijn vriend op weg waren. Hij had het er wel eens over gehad, maar Harrie is een jongen van stille wateren, diepe gronden, dus veel wist ik niet van dat oude familiebedrijf af.
“Ja o.k., als je dat leuk vindt”, zei hij, en we sloegen na een tijdje een zijweg in en na een kilometer of wat waren we er. Hij liet ons zijn voormalige kantoor zien en de kantine en toen besefte ik pas wat een enorm bedrijf het eigenlijk geweest was. Maar de grootste verrassing kwam nog. Het was een voormalig bollenexportbedrijf met gigantische hallen: toen we een zo’n hal binnenliepen viel ik zowat óm van verbazing (hij had er niks over gezegd): er bleek een toeristische attractie in gehuisvest te zijn met als thema de bollenteelt. Er hingen bloemenschilderijen, er stonden oude bollensorteermachines maar het meest imposant was toch het bollevelden-panorama. Daar bleek het bedrijf tegenwoordig ook naar te heten: Panorama Tulipland.
Maar dat was nog niet alles.
In de volgende hal werd n.l. een ander panorama opgebouwd: Panorama Big Sur. Het is een stukje Californische kust geschilderd door André Balyon, een Hollandse landschapsschilder die in Amerika furore heeft gemaakt, nazaat van admiraal Maarten Tromp. Hij was bij het opbouwen aanwezig en bleek een heel beminnelijk man die graag over zijn werk praat. Hij vertelde dat zijn panorama al in de V.S. had gestaan, en dat hij daar nu bezig was met een Grand Canyon panorama van maar liefst 165 meter in de rondte. Op mijn vraag of je bij dergelijke afmetingen niet beter gewoon de Grand Canyon in nature kon gaan bekijken zei hij: maar zoals ik hem schilder zie je hem nooit. Hij was n.l. met een helikopter op een berg middenin de canyon gedropt, waar dus geen mens kan komen, en had vandaar foto’s gemaakt.
Op mijn vraag of hij dat helemaal in zijn eentje deed zei hij dat hij hulp van zijn broers had: maar liefst vier broers van hem zijn ook kunstschilder en die helpen alle vier mee met schilderen.
Vanaf begin mei is het Panorama Big Sur open voor publiek, maar hier beneden vast wat foto’s om een indruk te geven. De uiteindelijke experience is zo desoriënterend dat ze maar leuningen hebben gemaakt rondom het kijkersplatform omdat in de V.S. veel mensen duizelig werden en omvielen.
Het adres: Jac. Van Beierenweg 79 in Voorhout.
groetekus
rené

 

Opbouw Panorama Big Sur: Links André Balyon, rechts de eigenaar/bedrijfsleider

André Balyon

Detail uit Big Sur

Detail uit Big Sur

Maquette Big Sur: zo ziet het er dus ongeveer uit als het klaar is.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *