ZWIJNENJAAR

 

Vandaag is het Oudejaarsdag. Althans voor de Chinezen, en ook een beetje voor iedereen dus, want we zullen het weten. De boze geesten worden weer de Chinese restaurants uitgeknald, ik zie veel kinderen met rode ballonnen en op de Nieuwmarkt kun je o.a. heerlijke Chinese gerechten kopen zoals een tofu-schotel met zeewier, om je vingers bij af te likken. Het is het jaar van het zwijn dus dat hebben ze ook. Ik vraag me af of het gunstiger is om nu minder of juist meer varkensvlees te eten. Elk jaar staat in het teken van een dier, en aangezien Chinezen alle dieren eten zal het wel méér zijn. Het is een cyclus van twaalf jaar, dus om de twaalf jaar is een diersoort de pineut. De apen zijn al uitgestorven daar. Maar ze vieren het nog wel, dus hoe ze dat nou weer doen……

Jarenlang heb ik gedacht dat ik een tijger was, tot ik er niet zo lang geleden achter kwam dat die tijger pas half februari zijn tanden liet zien en ik een rund bleek, wat een enorme teleurstelling was en een volkomen desinteresse in de Chinese astrologie tot gevolg had. Daar staat tegenover dat volgend jaar weer een jaar van het rund wordt, dus daar kijk ik wel naar uit! Vandaag vroeg ik aan een van de weinige Chinese mevrouwen die redelijk Nederlands praten wat dat jaar van het zwijn nou echt inhoudt. Het viel tegen wat ze daarover te melden had: ze zei dat een zwijn een heel sociaal en gezellig dier was. Dat komt dus wel goed met Balkenende IV dacht ik gelijk.

In mijn eigen referentiekader staat het varken te boek als metafoor voor het aardse genot, de aardgebondenheid waar je uiteindelijk van af moet om ruimte te maken voor iets anders. Misschien dat de verzoekingen dit jaar extra groot zullen zijn. Of alleen voor Chinezen, dat zou ook nog kunnen. Het van oorsprong Chinese Taoisme houdt ook een prettige distantie tot het aardse beweeg in, vandaar dat zwijn misschien in hun dierenriem.

Enfin, morgen dus Nieuwjaarsdag, althans volgens de Chinese opa die ik sprak, maar misschien heb ik hem verkeerd begrepen. Zijn Nederlands is haast net zo goed als mijn Chinees. Het feest gaat drie dagen duren dus u kunt nog royaal komen genieten van Kung Fu, zang en dans en natuurlijk die hapjes. Hoewel ik net zag dat ze de tenten aan het afbreken waren. Misschien heb ik het toch verkeerd begrepen. Ik ga het niet meer opzoeken, mag u zelf doen.

Een goed zwijnenjaar toegewenst.

Rene

PS: het bloed kruipt waar het niet gaan kan: toch weer vanuit mijn raam.


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit het VK-blog geimporteerd. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *