Foto UMR 369 toegift 5: Eenzaamheid


Volgens mij is Oud en Nieuw de eenzaamste dag als je eenzaam bent. Zelfs als je niet eenzaam bent voel je je echt alleen als je deze avond doorbrengt met niemand anders dan alleen jezelf, of je daar nou mee op kan schieten of niet. Maar een goede tweede is toch tweede kerstdag: die is eigenlijk erger dan de eerste. Bij eerste kerstdag kun je nog denken: het is stil, het lijkt wel zondag. Dat mag ook je favoriete dag niet zijn, maar daar ben je aan gewend geraakt. Maar op tweede kerstdag is het nóg stil, en dan kan je jezelf niet meer voor de gek houden: twee zondagen achter elkaar, dát gaat niet. Dát betekent feestdagen. Dit jaar is het extra erg: de tweede zondag begint al op de eerste kerstdag omdat die op maandag valt. Dan heb je dus net de reguliere zondag gehad, en dan blijkt die gewoon niet op te willen houden. En heb je die eerste overleefd, komt er nóg een zondag: tweede kerstdag. Gelukkig gaan tegenwoordig sommige winkels nooit meer dicht, dus je kan op tweede kerst, en op sommige plaatsen zelfs op eerste kerstdag, proberen een praatje aan te knopen met de kassière van de supermarkt. Normaal komt de belevingswereld van deze zeventienjarige moslima niet met de jouwe overeen, maar op zo’n dag weet je toch een gemeenschappelijke noemer te vinden. Het lucht best wel even op met iemand vriendelijk te kunnen praten. Daar speculeren al die supermarkten met hun royale openingstijden op de feestdagen natuurlijk op: eenzaamheid is overal, en die winst laat je niet liggen.
Maar goed, oplossen doet het niets natuurlijk, die eenzaamheid blijft. Je kunt niet de hele dag naar de winkel rennen. Maar rennen kun je natuurlijk altijd: doen alsof je haast hebt en dan tegen iemand opbotsen. Wel eerst kijken natuurlijk of je tegen een leuke partij aanknalt. En de openingszin moet geramd zitten, dat spreekt: origineel en op de situatie toegesneden.
Ik heb nog eens een vertaling gemaakt van “Are you lonesome tonight” van Elvis Presley, en die kunt u door mij gezongen en gezaagd horen als u de link aanklikt. Maar ik waarschuw van tevoren: het is geen opbeurend lied. Het gaat over ondraaglijke eenzaamheid die ondraaglijk blijft, geen ontkomen aan. Dus als u zelfmoordneigingen hebt vanwege de kerstige eenzaamheid: niet luisteren. Ik heb gewaarschuwd!
groetekus
viktorrené

http://media.putfile.com/08-Ben-je-eenzaam-vannacht


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *