Foto elke dag UMR 372 toegift 8: Gebouwen en HET RAAM


Tot nu toe heb ik een zekere mate van terughoudendheid betracht in het laten zien van de omgeving. Aan het eind van dit blog wil ik echter de gebouwen waar ik tegenaan kijk ten voeten uit laten zien. Het meest overheersend is de AMSTERDAMSE HOGESCHOOL VAN DE KUNSTEN, waar toneel, ballet, mime etc. aan het aanstormend theatertalent gegeven wordt. Het is misschien niet een echt mooi gebouw, maar het verveelt nooit. De achterkant vind ik eigenlijk het mooist, maar tegen de voorkant heb ik ook geen bezwaar. Het is sowieso een stuk beter dan wat daarvóór op deze plaats stond: een enorme moloch die bekend stond als het Maupoleum, omdat Maup Canransa er de eigenaar van was. Gelukkig heb ik de afbraak en de nieuwbouw niet mee hoeven maken, het stond er al toen ik hier 7 jaar geleden kwam.
Naast dit gebouw staat de SLUYSWACHT ANNO 1695. Hier worden vaak opnames gemaakt voor films of reclame omdat het zo fotogeniek is. Het was vroeger een ijzerhandel voordat er een café in kwam. Mijn achterbuurvrouw die daartegenover woonde heeft het van de ondergang gered: ze zag er zo’n dertig jaar geleden op een stille dag rook uitkomen en heeft meteen de brandweer gebeld. Door de snelle melding is het niet totaal in de fik gegaan. Ze heeft er nog foto’s van gemaakt, uniek dus.
Dan hebben we tegenover deze twee gebouwen natuurlijk het REMBRANDTHUIS, al vaak in dit blog genoemd. Eén foto is van de stoep tot de nok en éentje van het trappetje dat Rembrandt duizenden keren op en af moet zijn gegaan. Een meneer is dat voor een of andere omroep aan het bevestigen.
Dan hebben we het PINTOHUIS. Omdat dit een historisch pand was zijn de toenmalige regenten er door protesten uit de buurt niet in geslaagd de Wibautstraat tot de Prins Hendrikkade door te trekken, we hebben het nu over de Nieuwmarktrellen. Toevallig staat er een foto van in ons buurtblad de Opnieuw die ik hier onder plaats: zo zag het er uit in de jaren vijftig. Niet echt indrukwekkend moet ik zeggen.
Dan hebben we aan het eind van de straat, vanuit mijn woning gezien, DE WAAG. Ik plaats een paar foto’s waar de Waag op staat. Eentje is niet uit mijn raam genomen: het is het dak, in een regenplas weerspiegeld. Dat heb ik jaren gedaan: alle gebouwen in Amsterdam in regenplassen fotograferen.
Tenslotte hebben we dan het NEMO, Dat groene gebouw dat ik zie als ik over de Oude Schans kijk. Links staat de ingepakte MONTELBAENSTOREN op de foto, maar die kan ik met goed fatsoen niet zien: dan moet ik voor het raam van mijn buurvrouw Pieternel gaan hangen, wat ik voor de foto wel eens doe, maar ik moet het natuurlijk niet te bont maken.
Die Motelbaenstoren heb ik ook in een plas gefotografeerd, nog analoog, net zoals de Waag, dus eerst gescand.
Tenslotte heb ik ook een foto vanaf het Nemo gemaakt. Als je dat gebouw vanuit mijn raam kunt zien, kun je dus ook mijn raam vanaf dat gebouw zien. Hééél in de verte is een klein raampje te zien, ik heb het voor de duidelijkheid wit gemaakt: op ongeveer éénderde van links, boven de verste brug. Van deze kant ziet het er heel mooi uit met het oude Amsterdam er omheen. Er staan twee torens op: de nog niet ingepakte Montelbaenstoren en de Zuiderkerk. Die laatste kan ik zien vanaf mijn achtergalerij.
Ondertussen laat mijn fototoestel het in negen van de tien gevallen afweten.
groetekus
rené

Sluyswacht, belicht voor een of ander reclamefilmpje.

Het Rembrandthuis een beetje kunstmatig uitgelicht.

Ja, daar liep hij dus de trap op en af.

Pintohuis jaren vijftig.

Pintohuis vandaag genomen, op de achtergrond de Waag.

Er moest een tijdje terug iets gehesen worden voor de dakbedekking.

Begin november verhuisde mijn buurman.

Dak van de Waag in een plas, niet uit mijn raam genomen!

Hangend uit het raam vóór het raam van mijn buurvrouw zodat de Montelbaens er nog net op staat.

Montelbaenstoren in een plas op de Oude Schans

Mijn Raam (witte puntje 2 cm boven verste brug).


Precies één jaar geleden...

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *