Foto elke dag UMR 308: Noorderlicht

Het schemerde nog vanochtend toen ik deze foto nam. Het was 7.15 u. en deze man had net in de andere afvalbak gekeken die aan deze brug vast zit. Deze bak sloeg hij over, intuïtief wetend dat er niks in zat misschien. Hoewel, in die andere zat ook niks en hij keek toch.
Het was de enige foto die ik nam want ik had de afspraak om Noorderlicht te gaan zien.
De fototentoonstelling Noorderlicht wordt jaarlijks beurtelings in Groningen en in Leeuwarden gehouden en had dit jaar als thema: Another Asia. Erg veel ellende gezien. Dus deze foto past daar goed in: ook hier zie je af en toe mensen die totaal uit de boot vallen en mijns inziens geen menswaardig bestaan meer kunnen leiden. De man op deze foto kijkt omhoog alsof hij van iemand daarboven redding verwacht. Misschien woont daar iemand die hem af en toe geld geeft, als ik het goed zie kijkt hij bijna smekend, de hand in een vuist gekromd.
De schaal van ellende is in Zuidoost Azië echter vele malen groter, de explosieve economische bloei ten spijt. Ellende in het van prostitutie, drugs en de daarmee gepaard gaande misdaad overkokende Bangkok, knap gefotografeerd door een daarin participerende fotograaf. Pol Pots kampen en nabestaanden in Cambodja, gastarbeiders in Dubai die slecht betaald en onder erbarmelijke omstandigheden dure wolkenkrabbers aan het bouwen zijn, naaisters in een naaifabriek die er ook slapend werden gefotografeerd en ga zo maar door. Je zou gehoopt hebben dat de Aziaten ons een voorbeeld zouden stellen hoe het ook kan, maar het is kapitalisme in zijn meest naakte vorm. Het zijn niet allemaal Tata’s, de man die Corus wil overnemen en het ondernemersschap ziet als een middel om welvaart te spreiden, niet als een middel voor rijken om nog rijker te worden. Wat dat betreft: ik moest net toen ik bijna thuis was glimlachen om de tekst op een affiche van Groen Links waarop stond: Groei Mee.
In Leeuwarden heb ik wat foto’s gemaakt waarvan ik er een paar op mijn andere blog zet.
groetekus
Viktorrené

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *