Foto elke dag UMR 244: Vluchten

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Fled from Burma, stuck in Thailand” staat er als onderschrift bij de aankondiging van de tentoonstelling “The invisible ones” over Birmese vluchtelingen. Het is een fototentoonstelling van Jan Bogaerts over de Karen, een Birmees volk dat, lees ik op zijn site, al sinds 1948 strijdt tegen het centrale gezag in Rangoon. Een deel is dus gevlucht naar Thailand en zit daar in kampen. Behalve dat ik de tentoonstelling gemist heb, ik weet pas sinds een haf uurtje door deze fietstaxi dat hij er was en op 6 augustus eindigde, heb ik tot nu toe ook dit stukje wereldleed gemist. Maar ja, leed genoeg zal ik maar zeggen. Waarom je bepaald leed wel of niet ziet: zal wel voor een groot deel met de media te maken hebben, maar ook met de affiniteit met de slachtoffers: zo heb ik niet zoveel met Azië, misschien omdat ik er nog nooit geweest ben. Zo doet het knekelveld dat Pol Pot c.s. in Laos heeft aangericht me relatief weinig, misschien ook omdat ik de film The Killing Fields niet heb willen zien. Waarschijnlijk had ik dan wel anders gepiept.

De lijfelijke confrontatie met leed is natuurlijk altijd het meest indringend. Zo denk ik dat de jonge Goth die naast de fietstaxi staat nog nooit de knekels van een vermoorde vrouw met haar drie kinderen heeft mogen aanschouwen, anders zou hij dat T-shirt nooit meer aantrekken denk ik. Het vluchtelingenprobleem is voor westerlingen zoals ik toch nog steeds een abstractie. Maar daar komt misschien binnenkort verandering in: ik ga over een tijdje naar een Canarisch eiland om van de zon en het natuurschoon aldaar te genieten.
Precies!
Groeten, viktor

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *