Foto elke dag UMR 214: Zondagochtend tussen 7.00 en 8.00

Een Amsterdamse zondagochtend, van 7.00 u. tot 8.00 u. precies. Het knuffelend paartje stond er al toen ik klaarwakker uit mijn raam keek. Om 8.00 u. staan ze er nog, zij een beetje kouwelijk maar gelukkig wrijft hij haar warm. Het blijft netjes, het is een liefderijk houden van, geen hartstochtelijke vrijage. Ze zijn alleen in elkaar geïnteresseerd en bekommeren zich totaal niet om het fraaie stedelijke landschap waar ze zo romantisch mee harmoniëren. Toch kijken ze even naar de ramen van de huizen aan het sluisje, misschien omdat er iemand een raam open doet, en trekt zij haar aan één kant afgezakte bloesje weer over haar schouder als een auto van de reinigingsdienst aan komt rijden en vlakbij parkeert.
Liefde is van alle tijden: meer dan 350 jaar geleden schilderde Rembrandt op misschien wel minder dan 50 meter van dit vrijende stelletje tastende mannenhanden op een vrouwenlichaam: het detail wappert voor het Rembrandthuis.
Intussen is de reinigingsbeambte uit zijn auto gestapt, na ongeveer tien minuten groene vuilniszakken te hebben uitgerold en afgescheurd, om de afvalbakken te legen en er nieuwe zakken in te doen. We hebben hier twee systemen: bakzuigers en zakken, de bakzuigers zijn afschuwelijk: herrie en in-efficiency.
Verder zie ik nog een marktkoopman die zijn spullen gaat halen om op de Nieuwmarkt te gaan staan, maar dat wist ik nog niet toen ik hem van achteren fotografeerde. En de terugkerende party-people natuurlijk, vrolijk en zwieberend op de fiets. En de onvermijdelijke junks en de eerste toeristen. Een vroege fietser en een sportieve racer. O ja, en de man die zijn hond uitlaat, en heel netjes de poep in een plastic zakje doet en in een afvalbak deponeert. En dat terwijl er niemand kijkt (ja ik, maar dat weet hij niet). Dat was het wel zo’n beetje op deze zondagochtend tussen 7.00 u. en 8.00 u. precies.
Inmiddels is het 9.30 u., het duurt een tijdje voor ik de foto’s heb uitgezocht en verkleind en dit stukje heb geschreven, maar a la, ik ben geloof ik mesjogge van dat blogge.
Have a nice day
viktor


Nou dat was het. Qua mooie foto’s misschien niet geweldig maar daar ging het ook even niet om: het is een sfeerbeeld, meer een anekdotisch dan een visueel sfeerbeeld.
Maar toch, de laatste foto vind ik toch wel mooi.
nogmaals: de groeten
viktor

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *