Foto elke dag 218: Pudel

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gisteren op het strand een oud interview gelezen met Marten Toonder. Hij zei o.a. dat iedereen een jasje aantrekt als hij geboren wordt om zo in de omstandigheden te komen waar je wat van moet leren. De fout is, zegt hij, dat iedereen gelooft dat hijzelf (zijzelf) dat jasje geworden ís. En dat is de oorzaak van veel narigheid, zegt Toonder. Maar nu, zo op het einde van zijn leven, heeft hij alle dingen verwerkt waartoe het jasje hem in staat stelde, zodat hij dat jasje niet meer nodig heeft: hij is weer bij zijn eigenlijke kern aangeland, maar wel weer een noodzakelijke ervaring rijker. Hij vertelde dat hij daar al sinds zijn vroegste jeugd mee bezig was.

Mooi interview van een wijs man.
Ik moest daaraan denken toen ik deze foto nam: deze man draagt zo te zien een zware jas, die nog versterkt wordt door zijn hondje, dat als een spiegel voor hem dient. Man en hond hebben dezelfde expressie, beetje tobberig, zich vereenzelvigend met hun jasje. Hij moet dat ook in zijn hondje zien: misschien versterkt dat de identificatie met zijn jas, maar misschien wordt hij er zich daardoor wel sneller van bewust dat hij er een heeft.

Zodat hij eerder tot zijn ware zelf komt, tot “des Pudels Kern”.

Groeten
viktor

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *