Foto elke dag UMR 188: Nederland Fietsland

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het blijft voor mij een onuitputtelijke inspiratiebron: de fiets. En wat er op zit natuurlijk. Maar misschien wel bovenal: wat ermee vervoerd wordt: de kinderen, de bloemen, de honden, de computers, de schilderijen, de boodschappen, de eigenlijk-te-groot-voor-de-fiets-objecten etc. Iedereen in Nederland heeft een fiets, althans gemiddeld elke Nederlander één, dus elke man of vrouw die je aanspreekt zou na enig nadenken wel een sterk verhaal over zijn of haar fietsleven kunnen vertellen.

Eentje die mij te binnen schiet, na er niet eens over nagedacht te hebben, over mijn eigen fietsverleden. Begin jaren tachtig woonde ik in kraakpand De Grote Wetering, tegenover het Rijksmuseum. Ik zette mijn fiets daar buiten op slot, het was een cijferslot zoals ik me nog maar al te goed herinner. Die cijfersloten stonden niet zo om hun betrouwbaarheid bekend maar ik had geen ander, en in die tijd ook geen geld voor een beter. Trouwens nergens geld voor, maar dit terzijde. Mijn fiets werd dus gestolen, en dat was een regelrechte ramp, want zelfs voor tweedehands fietsen was geen budget om het zo maar eens te zeggen. Ik was dus veroordeeld tot lopen. Dat duurde echter maar een dag of vijf: toen zag ik mijn fiets op de Keizersgracht staan. En tot mijn onuitsprekelijke verbazing en vreugde: met als slot nog steeds mijn eigen cijferslot. En omdat ik toen een aanzienlijk beter geheugen had dan nu wist ik de combinatie nog, opende het slot en reed snel weg. Ik weet nog dat het aanvoelde alsof ik op een gestolen fiets reed.

Deze foto is vandaag om 12.15 u. gemaakt: ik had maar een kwartiertje, en geen tijd om hem te plaatsen, nu dus wel, nog net voor sluitingstijd.

Groetjes
viktor

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *