dag 121 (21 april) Karma

foto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om 9.15 u. wordt deze vrouw voor het eerst vandaag aangesproken om wat geld te geven. Ik vraag me af hoe vaak dat nog gaat gebeuren op deze dag, en wanneer ze gaat weigeren. Bij de derde keer schat ik. Het is wel een vrouw die om deze reden vaak benaderd wordt denk ik. Snelle jongens hebben er zelden last van.

De bedelaar is trouwens beter gekleed dan de gulle geefster. Dat valt mij trouwens wel vaker op: de aan de rand van de maatschappij rondbanjerende types zien er tegenwoordig veel beter uit dan vroeger. Ik weet niet of dat de dagopbrengst nu verhoogt of juist verlaagt. Mensen worden er door afgeschrikt als je er vreselijk uitziet, maar een goedgeklede, welvoldane bedelaar zal het wel niet zo nodig hebben, kun je denken.

Ik heb zelf geen vaste gedragslijn voor het wel of niet geven. In principe denk ik dat iemand, karmisch ( mijn spellingscontrole kent dit woord niet, suggereert: keramisch ) gesproken, niet voor niets in de situatie terecht is gekomen waarin hij verkeert. Maar dat ontslaat je natuurlijk niet van de plicht te helpen als je dat kunt. Maar ik denk ook vaak: help je eigenlijk wel als je zo iemand iets geeft? Bestendig je niet de uitzichtloze toestand waarin die man of vrouw verkeert, kan deze niet beter helemaal in de misère wegzakken om dan vanuit het dieptepunt uit het dal te klauteren, als na een volledige katharsis ?

Ik niet weten.

Mooie dag vandaag, ik zie zelfs op dit tijdstip mensen zonder jas, dat belooft wat.

Groeten van viktor

Dit bericht is geplaatst in Uit mijn raam -VKBlog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *